teoria matematyki
Marta: Cześć,
studiuję architekturę po angielsku i jutro mam zaliczenie z teorii matematyki. W związku z tym
mam prośbę. Czy mógłby mi ktoś dokładnie wytłumaczyć po polsku, co znaczy injection,
surjection i bijection. Możliwe, że jest to banalnie proste.
Z góry dzięki
17 lut 17:25
5-latek: Mysle z esa to określenia funkcji
suriekcja bijekcja i injekcja
17 lut 17:29
17 lut 17:31
Benny: Injekcja inaczej funkcja różnowartościowa:
f:R→R
∀x1, x1(f(x1)=f(x2)⇒x1=x2)
Suriekcja funkcja dla której zbiór wartości pokrywa się z przeciwdziedziną:
f(X)=Y
17 lut 17:31
jc: Po polsku: iniekcja, suriekcja, bijekcja
f : X → Y
Funkcja różnowarościowa.
Funkcja, której obrazem jest cały zbiór Y.
Funkcja posiadająca dwie pierwsze własności.
Mogłem pomylić suriekcję z iniekcją. Na pewno jest to w Wiki.
17 lut 17:35
Marta: Dzięki wielkie!
17 lut 18:51
Marta: a jakieś przykłady, żeby lepiej zrozumieć, parabola np. to suriekcja, tak?
17 lut 18:58
Janek191:

w
Iniekcja f : X → Y
f( X ) ⊂ Y
17 lut 19:07
Janek191:

na
Suriekcja : f : X → Y
f( X) = Y
17 lut 19:10
Janek191:

Bijekcja : f : X → Y
≈
Bijekcja odwzorowanie wzajemnie jednoznaczne ( różnowartościowe i 'na')
17 lut 19:14
Janek191:
Przykłady:
| | π | |
sin : X → < − 1, 1 > jest iniekcją, gdy X = < 0, |
| >; |
| | 2 | |
suriekcją , gdy X = < 0, 2π > ;
| | π | | π | |
bijekcją, gdy X = < − |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | |
17 lut 19:19
Marta: dzięki wielkie
17 lut 19:24