granica
jc: Drugie zadanie na dobranoc. Znajdź granicę ciągu
an = √4 + n + 4 √n − √n
Trochę źle widać, więc zapiszę jeszcze tak:
an = (4 + n + √n ) 1/2 − n1/2
16 lut 23:38
yyhy: ∞ wyciągnij sobie √n przed nawias
17 lut 00:07
bc: I co dalej?
17 lut 00:22
yyhy: Nie, źle popatrzyłem
| 4+n+4√n−n | | 4+4√n | | 4 | |
| = |
| → |
| =2 |
| √4+n+4√n+√n | | √4+n+4√n+√n | | 1+1 | |
17 lut 00:25
bc: Dobrze! choć można było prościej
√4 + n + 4√n − √n = √(2+√n)2 − √n = 2 + √n − √n = 2 →2
17 lut 00:31
yyhy: racja

Brawo ty!

Chyba pora spać!
17 lut 00:33