Help
Tom: Oblicz wartość wyrażenia (10a2 − 6b2) : 4ab wiedząc, że (a2−6b2):ab = −1
16 lut 20:59
Tom: (10a2 − 6b2)*
16 lut 21:01
16 lut 21:23
wiatr: Eta możesz rozpisać jak wyznaczyłaś a2 lub b2 z 2 równania ?
16 lut 21:26
Eta:
a,b≠0
| a2−6b2 | | a | | b | | a | |
| =−1 ⇒ |
| −6 |
| = −1 , |
| = t ≠0 |
| ab | | b | | a | | b | |
| | 6 | |
t− |
| = −1 ⇒ t2+t−6=0 ⇒ (t+3)(t−2)=0 ⇒ t=−3 lub t=2 |
| | t | |
| | 10a2−6b2 | | 5 | | a | | 3 | | b | |
W= |
| = |
| * |
| − |
| * |
| |
| | 4ab | | 2 | | b | | 2 | | a | |
W(−3)=..........
W(2)=...........
16 lut 21:29
wiatr: geniusz w prostocie
16 lut 21:32
Eta:
2 sposób
a
2−6b
2=−ab ⇒ a
2+ba−6b
2=0 Δ
a= b
2+24b
2= 25b
2 ⇒
√Δ=5b
| | −b+5b | | −b−5b | |
to a= |
| = 2b lub a= |
| = −3b |
| | 2 | | 2 | |
W=.......................
dokończ...........
16 lut 21:37