matematykaszkolna.pl
Przygotowanie do matury #28 The City: Rozwiazując zadanie z 303995 natrafiłem na termin przystawania do paraboli. Znalazłem dyskusję na ten temat w 232344, ale nadal nie wiem dokładnie co i jak. Czy to jest tak, że jeżeli jedna parabola jest przystająca do drugiej, to muszą posiadać one te same współczynniki przy x2, czy może współczynnik drugiej może być przeciwny?
16 lut 17:54
Kacper: "Przystające" czyli identyczne, ale mogą być "położone" dowolnie.
16 lut 19:49
The City: A jak będę tylko wiedział, że funkcja, którą mam utworzyć ma przystawać do jakiejś podanej, to co z tego będzie wynikać (poza tym, że będzie przesunięciem tej funkcji o jakiś wektor) − będę miał jakieś wiadomo?
16 lut 20:01
Gaunt: Też zastawiałam się parę miesięcy temu nad tym zadaniem. Z tego co Kacper napisał, wygląda na to, ze Twoim wiadomym byłby to tylko współczynnik przy x2
16 lut 20:31
Kacper: Wszystko zależy od funkcji, z którą mamy do czynienia.
16 lut 20:33
The City: dzięki
16 lut 20:59
Dżin: Przystawanie paraboli zależy tylko od współczynnika a. Dlaczego? Zauważ, że każdą parabolę można przedstawić w postaci kanonicznej, czyli: f(x)=a(x−p)2+q jest to tym samym przesunięcie funkcji g o wektor [p;q] g(x)=ax2 Wniosek jest taki, że parabole przystające mają takie same współczynniki a1=a2 lub a1=−a2 gdyż może nastąpić odbicie względem osi OX
16 lut 21:02
Kacper: Mały szczegół: Nie każdą parabolę da się przedstawić w postaci f(x)=a(x−p)2+q.
16 lut 21:14
Dżin: Mógłbyś podać przykład takiej, której nie da się przedstawić w postaci kanonicznej? emotka
16 lut 21:36