hej
zoffia: Co to oznacza ,że parabole są przystające ?
mam podane miejsca zerowe funkcji i to , że jest przystająca do y=5x2 i mam wyznaczyć wzór
funkcji . Poproszę o wskazówki
17 sty 15:45
Patronus: Wydaje mi się że to może oznaczać że współczynnik kierunkowy jest taki sam, czyli w nowej
paraboli będzie:
f(x) = 5x2 + bx + c
Podstaw miejsca zerowe i masz odp
17 sty 15:49
zoffia: Mi się wydaje ,że jak są przystające to " stykaja się " wierzchołkami , czyli może współczynnik
a będzie miał przeciwny znak? czyli −5x2...
17 sty 15:54
J: Nigdy nie słyszałem prawdę mówiąc o "przystawaniu paraboli"
17 sty 15:55
Patronus: to już prędzej styczne by napisali..., nie wiem
17 sty 15:56
zoffia: kurcze , wie ktoś
17 sty 15:57
kika: przystajaca to tak jak w geom to taka którą można przez przekształcenia nałozyć na siebie.
Czyli dla 5x2 będzie 5x2+4 5x2−4 5(x−2)2
17 sty 16:05
Rafał28:
Parabole jako figury geometryczne są przystające, gdy przy x2 mają taki sam współczynnik.
Ogólnie figury są do siebie przystające, gdy istnieje izometria przekształcająca jedną figurę
w drugą.
17 sty 16:06
Aga1.: W translacji o wektor, w symetrii osiowej, w symetrii środkowej otrzymujemy parabolę
przystającą do danej ( zmienia się jedynie położenie), można wykorzystać szablon.
np, y=5x2, y=−5x2 , y=5(x−1)2+7 , wykresy tych funkcji są parabolami przystającymi
17 sty 16:08
Patronus: Czyli intuicyjnie dobrze zrozumiałem
17 sty 16:09
kika: Intuicja nie zawiodła!
17 sty 16:11
zoffia: ok , dzięki wielkie
17 sty 16:12
Mila:

Parabola będzie przystająca po przesunięciu wykresu y=5x
2 o odpowiedni wektor, aby otrzymać
podane miejsca zerowe.
np.
x
1=0
x
2=1
y=5x*(x−1) postać iloczynowa⇔y=5x
2−5x
| | 1 | | −1 | |
y=5x2→T[ |
| , |
| ]→y=5x2−5x |
| | 2 | | 4 | |
Sposób
Patronusa szybszy, ale wytłumaczyłam przystawanie.
17 sty 16:23