a
abc: pierwiastki
co z tym zrobic,
jest (a
2−b
2) a co z pierwiastkiem
18 lut 12:15
Janek191:
√ 1 − x*√1 + x = √(1 − x)*(1 + x) = √1 − x2
18 lut 12:17
abc: no tak ale wynik podano √x−2−1
18 lut 12:20
Janek191:
Po podzielono jeszcze przez x.
| √1 − x2 | |
| = √ 1x2 − 1} = √x−2 − 1 |
| x | |
18 lut 12:22
Janek191:
Bo ....
18 lut 12:22
abc: nie rozumie jak x z mianownika wskoczyl do pierwiastka licznika
18 lut 12:24
Janek191:
| √1− x2 | | √1 − x2 | | 1 − x2 | | 1 | |
| = |
| = √ |
| = √ |
| −1 = √x−2 −1 |
| x | | √x2 | | x2 | | x2 | |
18 lut 12:30
abc: o i teraz rozumie, ja probowalem potegowac licznik i mianownik ale wtedy znika pierwiastek
18 lut 12:33