Z talii 52 kart wylosowano 4 karty.
kcel: Z talii 52 kart wylosowano 4 karty. Wiadomo, że wśród nich są dokładnie 2 piki.
Prawdopodobieństwo, że pozostałe wylosowane karty to kiery wynosi:
A.26/57
B.9/37
C.156/703
D.2/19
Nie wiem jak się za to zabrać.
yht:
Odp. D
ϱ = C
524 = 270725
B = C
132 * C
392 = 57798
A∩B = C
132 * C
132 = 6084
| | | | A∩B | | ϱ | | A∩B | | 6084 | | 2 | |
P(A|B) = |
| = |
| * |
| = |
| = |
| = |
| |
| | | | ϱ | | B | | B | | 57798 | | 19 | |
−−−
wyjaśnienie zdarzeń
A − zdarzenie, że losując 4 karty wylosujemy dokładnie 2 kiery
B − zdarzenie, że losując 4 karty wylosujemy dokładnie 2 piki
A∩B − zdarzenie, że losując 4 karty wylosujemy 2 kiery i 2 piki
ϱ − omega