...
TenJedyny:
jak coś takiego robić. Mogę najpierw spierwiastkować czy jak ?
18 lut 01:00
Qulka: możesz
18 lut 01:04
TenJedyny: ale wtedy zredukuje sie tylko potęga ? czy x też musze wziąć w pierwiastek ?
18 lut 01:06
jakubs: cos2x == (cosx)2
18 lut 01:09
Janek191:
| | 1 | | √2 | | √2 | |
cos x = − |
| = − |
| lub cos x = |
| |
| | √2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | 3 | | 5 | | 7 | |
x = |
| + 2π*k lub x = |
| π +2π*k lub x = |
| π +2π*k lub x = |
| π +2π*k |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
k − dowolna liczba całkowita
Można to zapisać prościej.
18 lut 08:18