funkcja wymierna z parametrem
desperatka: Dla jakich wartości parametru m równanie x2−2(m+1)x+1/x2−4=0 ma dwa rożne rozwiązania?
16 lut 20:19
Janek191:
| x2 − 2(m +1) x + 1 | |
| = 0 ? |
| x2 − 4 | |
16 lut 20:24
Janek191:
x ≠ − 2 i x ≠ 2
Δ = 4*(m +1)2 − 4*1*1 = 4 m2 + 8 m + 4 − 4 = 4 m2 + 8 m > 0
16 lut 20:27
desperatka: no to tego doszłam, ale co dalej?
Odpowiedz jest m∊(−∞; −2,25)∪(−2,25; −2)∪(0; 0,25)∪(0,25;∞)
16 lut 21:16
wiatr: x2−4≠0
x≠2 i x≠−2
dwa rózne rozwiazania to zalozenie:
Δ>0
x2−2(m+1)x+1=0
Δ=[−2(m+1)]2−4*1*1
Δ=4(m+1)2−4
Δ=4(m2+2m+1)−4
Δ=4m2+8m+4−4
Δ=4m2+8m
i wyrażenie 4m2+8m>0
4m(m+2)=0
m1=0 m2=−2
rysujesz parabolke i zaznaczasz miejsca zerowę, ramiona do góry bo a>0
odczytujesz kiedy jest większe od 0 ( nad osią x)
m∊(−∞;−2)u(0;+∞)
Jeśli odpowiedzi są inne to raczej coś źle przepisałeś albo błąd w odpowiedziach.
16 lut 21:25