trygnometria
xxxy: rozwiaz rownanie w przedziale (0,2π):
cos2x+cosx=1
Wykorzystalam wzor na podwojonego cosinusa ale delta wyszla 17.
16 lut 14:32
Jerzy:
No i bardzo dobrze ...licz dalej
16 lut 14:36
yyhy: 2co2x+cosx−1=0
cosx=t
2t2+t−1=0
Δ=1+4*2=9
16 lut 14:38
yyhy: aaaaa pomyliłem sie
16 lut 14:38
yyhy: 2cos2x−1+cosx=1
2cos2x+cosx−2=0
cosx=t
Δ=1+4*2*2=17
zgadza sie
16 lut 14:39
xxxy: czyli jesli t=−1+
√17 /4 (poniewaz drugie nie nalezy do dziedziny) to podstawiam za ta wartosc
α i pisze cosx=α+2kπ v cosx=−α+2kπ? Czy takie rozwiazanie jest poprawne?
17 lut 11:41