matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wartosc wyrazenia x*y
xxxx:
niech x+y=12 ix
2
+y
2
=126 obliczx*y
17 lut 18:43
Benny:
x+y=12 /()
2
x
2
+2xy+y
2
=144 126+2xy=144 2xy=18 xy=9
17 lut 18:44
Mariusz:
(x+y)
2
−2xy=x
2
+y
2
17 lut 18:44