Logarytmy. Wyraź liczbę a za pomocą p.
Julia : Wyraź liczbę a za pomocą p.
a= log128
b= log129
7 lut 19:50
Eta:
Napisz porządnie treść zadania
7 lut 19:51
Julia : Co jest nie tak?
7 lut 19:56
Julia : Treść zadania to : Wyraź liczbę 'a' za pomocą 'p'.
7 lut 19:58
5-latek: A co to jest p ?
7 lut 19:58
Eta:
A może za pomocą : Q? Z? W? ....
Co oznacza p?
7 lut 19:59
Julia : Przepraszam, pomylilam się. Nie b tylko p.
Czyli :
a = log12 8
p = log12 9
7 lut 20:03
Heh: I nic?
7 lut 20:26
Mila:
Wyraź liczbę a za pomocą p.
a = log
12 8
p = log
12 9
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
log
128=3log
12(2)
| | 144 | |
p=log12(9)=log 12( |
| )=log12(144}−log12(16)}=2−4log12(2)⇔ |
| | 16 | |
p=2−4log
12(2)⇔
============
7 lut 22:17
Eta:
7 lut 23:15
Xyz: (1:y − 1:x)−1 = ?
16 lut 20:38
Eta:
| | 1 | | 1 | | x−y | | xy | |
( |
| − |
| )−1 = ( |
| )−1 = |
| dla x≠y i x≠0 i y≠0 |
| | y | | x | | xy | | y−x | |
16 lut 20:58