oblicz sinus/cosinus
andrzej: Oblicz:
a) sin(−712π)
b) sin(1912π)
c) cos375 stopni
d) cos855 stopni
e) cos (−435 stopni)
f) cos1155 stopni
16 lut 20:37
andrzej: proszę chociaż o pokazanie jak rozłożyć tą funkcję z ułamkiem i pi

pani to zadałą, ale nie wytłumaczyła jak to zrobić...
16 lut 20:41
5-latek: cos375= cos(1*360
o+15
o= cos15
o
| | 1 | |
cos855o= cos(2*360o+135)= cos135= cos (180o−45o)= −cos45= − |
| |
| | √2 | |
cos(−435)= cos(−1*360
o−75
o)= cos(−75)= cos75
o
16 lut 20:47
The City:
a π zamieniasz na 180o
16 lut 20:48
5-latek: | | 7 | | 7 | |
sin(− |
| π)= −sin( |
| π)= |
| | 12 | | 12 | |
16 lut 20:49
5-latek: = −sin(105o) ale sin105o= sin(90+15o)= cos15o
to dalej = −cos(15o )
16 lut 20:53
The City:
można też tak −sin(105o) = −sin(45o + 60o)
16 lut 20:56