uzasadnij
xxxx: | | 6n+3 | |
dla jakich liczb naturalnych n liczna |
| jest calkowita? uzasadnij |
| | 3n+1 | |
17 lut 19:57
wiatr: Podpowiedź:
mianownik musi być dzielnikiem licznika bez reszty.
17 lut 19:59
jc: Która to klasa?
17 lut 20:01
xxxx: | | 3(n+1) | |
czyli to bedzie tak |
| czy jakos inaczej? |
| | 3(n+1/3) | |
17 lut 20:03
prosta:
| 6n+3 | | 2(3n+1)+1 | | 2(3n+1) | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| + |
| =2+ |
| |
| 3n+1 | | 3n+1 | | 3n+1 | | 3n+1 | | 3n+1 | |
17 lut 20:04
wiatr: ta liczba nigdy nie będzie całkowita.
17 lut 20:06
prosta:
dla n=0 mamy całkowitą
17 lut 20:07
Janek191:
Dla n = 0
W szkole przyjmuje się, ze 0 jest liczbą naturalną.
17 lut 20:08
wiatr: Zależy czy rozumieć 0 jako liczbę naturalną ? Według większości 0 nie należy do liczb
naturalnych
17 lut 20:09
prosta:
co to znaczy według większości? na maturę należy uznać liczbę 0 za naturalną..
takie są definicje w liceum.
17 lut 20:14
wiatr: Dobrze wiedzieć
17 lut 20:17