znajdz liczbe n
xxxx: reszta z dzielenia liczby 998 przez liczbe naturalna n jest rowna 8, zas reszta z dzielenia z
liczby 133 przez ta sama liczbe naturalne n jest rowna 7; znajdz liczbe n
17 lut 20:08
Janek191:
998 = a n + 8 ⇒ a*n = 990 = 11*2*3*3*5
133 = b n + 7 ⇒ b*n = 126 = 7*2*3*3
więc
n = 2*3*3 = 18
17 lut 20:24
Mila:
n>8
998−8=990 liczba jest podzielna przez n
133−7=126 liczba jest podzielna przez n
126=2*32*7
990=2*32*5*11
Masz do wyboru dwa wspólne dzielniki większe od 8 :
9 i 18
sprawdzaj
17 lut 20:29