pomocy
olosss: prosze o pomoc
wypisz te liczby w kolejności od najmniejszej do najwiekszej
ułamki . nie bylo mnie na lekcji bo chorowalem. prosze o rozwiazanie
12 13 14 512 23 34 1112
16 lut 21:42
Mila:
Sprowadź do wspólnego mianownika (12) .
16 lut 21:43
5-latek: Przeciez to jest szkola podstawowa .
Wiec co tu pomagać ?
16 lut 21:44
Jerzy:
Sprowadż je do wspólnego mianownika
16 lut 21:44
olosss: ale nie wiem jak to sie robi . tak kl 4 podstawowa
16 lut 21:47
16 lut 21:49
olosss: czyli bedzie tak
..1/2=6/12.......1/3=4/12....1/4=3/12......5/12=5/12.....2/3=8/12...3/4=3/12..11/12=11/12
czy ktoś mi sprawdzi czy to jest dobrze i uloży mi od najmniejszej do najw.
16 lut 21:57
5-latek: jeśli masz jednakowe mianowniki to mniejszym ułamkiem jest ten którego licznik je mniejszy
Teraz nie powinno być problemu
16 lut 22:00
olosss: czyli 3/12..3/12..4/12..5/12..6/12..8/12...11/12 tak dobrze prosze jeszcze o sprawdzenie . a
jesli źle to prosze napisać mi jak ma być
16 lut 22:03
Mila:
Układasz wg licznika, od najmniejszego, bo mianownik masz jednakowy.
16 lut 22:06
Jerzy:
Ale fajnie
16 lut 22:15
Mila:
| 1 | | 1 | | 1 | | 5 | | 2 | | 3 | | 11 | |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| 2 | | 3 | | 4 | | 12 | | 3 | | 4 | | 12 | |
| 6 | | 4 | | 3 | | 5 | | 8 | | 9 | | 11 | |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| 12 | | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | |
(4) (2) (1) (3) (5) (6) (7)
16 lut 22:15