Trygonometria
Dżin: | | π | | 1 | |
Rozwiązując równanie trygonometryczne doszedłem do postaci sin(x+ |
| )=− |
| |
| | 4 | | 2√2 | |
Jak odczytać z tego rozwiązania nie zawierające funkcji cyklometrycznych?
16 lut 18:59
ZKS:
Napisz jak wygląda wyjściowe równanie.
16 lut 19:04
Dżin: 2sin2x−3sinx−3cosx=0
16 lut 19:10
Dżin: postać do której doszedłem jest jednym z czynników iloczynu danego równania po
przekształceniach
16 lut 19:12
Dżin:
16 lut 19:28
ZKS:
Za chwilę spojrzę.
16 lut 19:35
ZKS:
To jedno rozwiązanie jest okej, ale brakuje jeszcze drugiego.
16 lut 19:42
ZKS:
Raczej tylko z tablic będziesz mógł odczytać.
16 lut 19:44
Kacper:
Tylko przy pomocy funkcji arcsin da się dokładnie podać.
16 lut 19:45
Dżin: ZKS, jak to brakuje drugiego?
Kacper
Czyli rozwiązania to:
| | π | | −1 | | −1 | | π | |
x+ |
| =arcsin |
| ⇒ x=arcsin |
| − |
| +2kπ |
| | 4 | | 2√2 | | 2√2 | | 4 | |
| 3π | | −1 | | −1 | | 3π | |
| −x=arcsin |
| ⇒ x=−arcsin |
| + |
| +2kπ |
| 4 | | 2√2 | | 2√2 | | 4 | |
k∊Z
?
16 lut 19:57
Kacper:
rozwiązania:
| | π | | π | | 1 | |
sin( |
| +x)=√2 lub sin( |
| +x)=− |
| |
| | 4 | | 4 | | 2√2 | |
16 lut 20:02
ZKS:
Oczywiście nie ma ono rozwiązania, ale dostajesz równania jeszcze takie
| | π | |
sin(x + |
| ) = √2 i wypadało by wspomnieć, dlaczego nie ma ono rozwiązania. |
| | 4 | |
16 lut 20:02
Dżin: ZKS, dobrze o tym wiem, dlatego też nie pytałem się o jego rozwiązania
16 lut 20:03
ZKS:
Myślałem, że nie dostałeś takiego rozwiązania, bo nic nie pisałeś i dlatego wspomniałem o tym,
bo
to też jest ważne.
16 lut 20:07
Dżin: Zawsze robię pełne rozwiązanie
16 lut 20:15