Granice funkcji
Archeolog:
Witam, jeśli ktoś rozpisze mi ten jeden przykład to wszystko stanie się prawdopodobnie dla mnie
jasne i oczywiste.
x→−
∞
| | 1 | |
Próbowałem spod pierwiastka wyciągnąć x3, ale wynik wyszedł mi |
| , a w odpowiedziach jest |
| | 4 | |
przeciwieństwo tego wyniku
16 lut 18:11
The City:
Nie zagłębiałem się jeszcze w granice, ale czy to nie jest spowodowane tym, że x→−∞
16 lut 18:13
Archeolog:
No ja właśnie nie mam pojęcia kiedy mnożymy wszystko przez powiedzmy licznik, a kiedy po prostu
| | 1 | | 1 | |
zapisujemy w postaci np. √x6(1+ |
| + |
| ) i skreślamy x3... |
| | x2 | | x6 | |
16 lut 18:20
Archeolog: Czy nie wiąże się to z faktem, że pod pierwiastkiem mamy zawsze liczbę większą lub równą 0?
Ale jak to zapisać?
16 lut 18:26
The City:
Też się chętnie dowiem, więc dołączam się do pytania
16 lut 18:28
jakubs: Sprawa jest prosta
Pomyślcie, dlaczego
16 lut 18:36
Archeolog:
jakubs bo te 30 minut to ja siedziałem i nic nie robiłem, a wcale nie szukałem po książkach i
internecie...
16 lut 18:39
The City:
| √x6 | | x3 | |
| = |
| = 1, a przy ∞ jest minus, więc *(−1) dziada i mamy −1?  |
| x3 | | x3 | |
16 lut 18:41
16 lut 18:46
Mila:
√x6=|x
3|=−x
3 dla x<0
16 lut 18:47
Jack: gg
16 lut 18:47
jakubs: No i
Mila dała wam gotowca
16 lut 18:49
Metis: Nigdy nie ucz się tak liczenia granic

jeśli tu minus to tu minus itp. To prowadzi tylko do
błędów.
Minus jest jasny, a bierze się stąd:
x−>−
∞
| | √x6 | | √(x3)2 | | |x3| | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| |
| | x3 | | x3 | | x3 | |
x−>−
∞ x−>−
∞
x dążą do −
∞ zatem dla x<0 mamy
x−>−
∞
16 lut 18:50
Metis: | | √x6 | |
Myślę , że Archeologowi chodziło o to , skąd wziąłeś postać lim |
| |
| | x3 | |
16 lut 18:51
The City:
Jeszcze nie przerabiałem granic, tylko je przejrzałem, także to dopiero przede mną
16 lut 18:54
pomoc 0:
odp.
to się wiąże z tym że
√x6 =
√ (x3)2= |x
3| to fakt
√A2 = |A|
| | |x3| | | −x3 | | |x3| | |
a |
| = |
| = −1 dla x<0 lub |
| = 1 dla x>0 |
| | x3 | | x3 | | x3 | |
| | |x3| | |
ponieważ x→ −∞, stąd |
| = −1 dla x<0 |
| | x3 | |
| | √x6+x4+1 | |
stąd lim |
| = |
| | 4 x3+ 2 x2+1 | |
x→−
∞
| | |x3| | |
lim ( |
| ) √ 1+1/x2+ 1/x6{ 4+2/x+1/x3} = −1/4 |
| | x3 | |
x→−
∞
16 lut 18:54
Archeolog: Zapomniałem, że √a = |a| i na tym poległem.
16 lut 19:29
5-latek: ze √a2= |a|
16 lut 19:32
Archeolog: tak, to
16 lut 19:33
jakubs: Dlatego nie chciałem podawać gotowca, tylko nakierować do tego, abyś doszedł sam
16 lut 19:47