całki funkcji wymiernych
majdan: ∫1x5+x3
Mógłby mi to ktoś rozwiązać ? chcę zobaczyć sposób rozwiązywania takich całek.
17 lut 17:55
Jerzy:
Rozłòż na ułamki proste
17 lut 17:59
Mariusz:
| | 1 | |
Można też podstawić t= |
| |
| | x | |
| | 1 | | 1 | | x2+1 | |
=− |
| − |
| ln| |
| |+C |
| | 2t2 | | 2 | | x2 | |
17 lut 18:10
Mariusz:
Chyba pomyliłem znak
17 lut 18:13
jc: Rozkład na ułamki proste nie jest trudny
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| x2(x2+1) | | x2 | | 1+x2 | |
Dlatego
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ( |
| − |
| ) = |
| − |
| |
| x3(1+x2 | | x | | x2 | | 1+x2 | | x3 | | x(1+x2) | |
Każdą z równosci sprawdzisz w pamięci
17 lut 18:56
Mariusz:
jc masz rację da się to rozłożyć przekształcając licznik
Nie ma tutaj PW więc zapytam tutaj pisałeś kiedyś w Pascalu ?
17 lut 19:39
jc: @Mariusz
Tak, pisalem w Pascalu, jednak teraz Pascal jest w zaniku (choć znam takich, którzy używają
Delphi).
A dlaczego akurat Pascal Cię interesuje? Teraz wszystkich zachęcam do Pythona, ale chyba tylko
dwie osoby przekonałem.
17 lut 22:36
18 lut 04:37