asymptota
Krzysiek: | | 2 | |
Czy dla funkcji | |
| +1| jest asymptota pozioma? |
| | x | |
17 lut 10:32
Janek191:
A gdzie tu jest funkcja ?
17 lut 11:41
Jerzy:
Istnieje
17 lut 11:41
Janek191:
To jest funkcja :
| | 2 | |
f : x → f(x) = I |
| + 1 I , x ∊ ℛ \ { 0 } |
| | x | |
17 lut 11:45
piotr1973: asymptota y=1
17 lut 11:45
Krzysiek: Ale przecież dla x=−1, to się równa 1 czyli nie ma asymptoty
17 lut 13:29
Jerzy:
A co ma do asymptoty x = −1 ?
Naszkicuj wykres, to zobaczysz asymptoty
17 lut 13:32
Krzysiek: Asymptota to prosta do której wykres się zbliża, lecz jej nie dotyka. Wykres przecina prostą
y=1 w jednym punkcie, więc chyba nie powinno być asymptoty
17 lut 14:27
Jerzy: Wykres może przecinać asymptotę
17 lut 14:31
Qulka:
17 lut 14:52
piotr1973: funkcja zbliża się asymptotycznie do prostej przy zbliżaniu się do jakiejś wartości i tylko w
tym miejscu ją rozpatrujemy,
17 lut 15:16