wyznacz sume szeregu
qwe: wyznacz sume szeregu 1(n+3)* (13)n
n = 0 i dazy do nieskonczonosci
16 lut 16:01
yyhy: | 1 | | 1 | |
| *( |
| ) n  |
| (n+3) | | 3 | |
16 lut 16:03
yyhy: (tam nie ma silni żadnej?)
16 lut 16:03
qwe: nie ma
16 lut 16:04
yyhy: | | (−1)n+1 | |
ln(1+x)=∑n=1∞ |
| xn, gdy |x|<1 |
| | n | |
to niech będzie punktem wyjścia
16 lut 16:09
yyhy:
kombinuj...
16 lut 16:15
Mariusz:
Może lepiej by było aby punktem wyjścia był szereg geometryczny
∑
n=0∞x
n+2
można by go wtedy scałkować , dobrać stałą a to co otrzymamy podzielić przez x
3
| | 1 | |
Na koniec policzyć wartość w |
| |
| | 3 | |
17 lut 12:20