wykaż że
xyz: Wykaż, że jeśli P(A\B)=P(A\B') gdzie P(B)>0 i P(B')>0 to zdarzenie A i B są niezależne.
Jak to wykazać?
17 lut 19:19
yyhy: P(A\B)=P(A)−P(A∩B)
P(A\B')=P(A)−P(A∩B')
Skoro P(A\B)=P(A\B')
zatem P(A)−P(A∩B)=P(A)−P(A∩B')
a zatem P(A∩B)=P(A∩B')
P(A)=P(A∩B)+P(A∩B')=2P(A∩B)
zatem P(A)P(B)=2P(A∩B)P(B)
| | 1 | |
Wystarczy pokazać,że P(B)= |
| czyi (P(B)=P(B')) |
| | 2 | |
Brakuje mi tu czegoś, albo chwilowo czegoś nie widze..
17 lut 19:54
prosta:
Mówimy o różnicy zbiorów czy o prawdopodobieństwie warunkowym?
17 lut 20:00
yyhy: Dobra obserwacja i dobre pytanie

!
17 lut 20:36
prosta:
A=(A∩B')∪(A∩B) ⇒ P(A)=P(A∩B')+P(A∩B)
17 lut 20:42