Stpzek
Wera: Zad. Promien podstawy stozka jest rowny r, a tworzaca jest nachylona do plaszczyzny podatawy
pod katem alfa. Przez wierzcholek stozka poprowadzono plaszczyzne tworzaca z osia symetrii
stozka kat beta. Oblicz pole P otrzymanego przekroju.
Wynik powinien byc taki: P=(licznik)r2 tg alfa i pod pierwiastkiem 1−tg2 alfa*tg2 beta i w
mianowniku cosbeta dalej jest dla beta<90°−alfa
Prosze Help me!
17 lut 00:09
dero2005: Oznacz:
r − promień stożka
α − kąt pochylenia tworzącej stożka
h wysokość stożka
h
1 − wysokość trójkąta przekroju stożka
a − podstawa trójkąta przekroju stożka
x − odległość podstawy przekroju stożka od osi stożka
β − kąt pochylenia przekroju stożka do osi stożka
P − pole przekroju
Rysunek mogę narysować ale dopiero po 17− tej
h = r*tg α
x = h*tgβ = rtgα*tgβ
a = 2
√r2 − x2 = 2
√r2 − r2tg2αtg2β = 2r
√1 − tg2α*tg2β
| | a*h1 | | a*rtgα | | r2tgα√1 − tg2α*tg2β | |
P = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2cosβ | | cosβ | |
Mianownik ≠ 0
17 lut 13:54
dero2005:
17 lut 17:18