matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
kuba:
Oblicz granicę.
|tg(x−1)|
lim przy x −−−−> 1
(x−1)
2
18 lut 09:59
kuba:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu. Dodam że wynik powinien wyjść "
∞
" a ja nie mam pojęcie jak się do tego zabrać
18 lut 10:01
Janek191:
I tg ( x −1)I
I tg(x − 1 I
1
f(x) =
=
*
(x −1)
2
(x − 1)
x − 1
więc
1
lim f(x) = 1* lim
=
∞
x −1
x→1
18 lut 10:31