Liceum Pochodne
Paulina: Wyznacz wymiary prostopadłościanu o największej objętości, którego podstawą jest prostokąt o
stosunku boków 1:3, a suma długości wszystkich krawędzi jest równa 72cm.
16 lut 21:32
Mila:

2*(3x+3x+x+x)+4H=72, x>0
16x+4H=72 /:4
4x+H=18
H=18−4x,
V(x)=3x*x*(18−4x)
V(x)=3x
2*(18−4x)=54x
2−12x
3
Licz pochodną i szukaj maksimum.
16 lut 21:40
Eta:

x>0, H>0
| | 9 | |
4*x+4*3x+4H= 72 ⇒ 16x+4H=72 ⇒ 4x+H=18⇒ H= 18−4x i x∊( 0, |
| ) |
| | 2 | |
V= 3x
2*H
V(x)= 3x
2*(18−4x) = −12x
3+54x
V
'(x)=..........
..............
............ dokończ
16 lut 21:43
Eta:
Poprawiam chochlika : V(x)= −12x3+54x2
16 lut 21:44
Eta:
Pamiętaj o założeniu x∊(0,9/2)
16 lut 21:45
Jack:
16 lut 21:48
Jack: Eta, Mila
16 lut 21:48
Eta:
Z czego się tak cieszysz
Jacuś ?
16 lut 21:49
Eta:
Za brak założenia ...... "leci" 1pkt
16 lut 21:50
Mila:
Leci , leci.
16 lut 22:53
Eta:
16 lut 22:56
Paulina: Wychodzi mi ymax=V(−3)=810, co jest totalną bzdurą...
PS. U mnie nauczycielka potrafi "wyzerować" całe zadanie za brak założeń.
16 lut 23:24
Paulina: Znalazłam już błąd.
16 lut 23:29