całki
madzior: Pole ograniczone krzywymi − czy można liczyć gdy jedna z funkcji przyjmuje wartości ujemne? Czy
trzeba 'podnieść' ponad OX?
| | x2 | |
U mnie:1) f(x)= |
| |
| | √(x−1)(3−x) | |
2) y=−1
3) w przedziale ograniczonym asymptotami pionowymi czyli 1 i 3
17 lut 00:36
Mariusz:
Jeżeli przyjmuje wartości ujemne to lepiej podzielić przedział całkowania i
tam gdzie jest mniejsza od zera zmienić znak
√(x−1)(3−x)=(3−x)t
(x−1)(3−x)=(3−x)
2t
2
x−1=(3−x)t
2
x−1=3t
2−xt
2
x+xt
2=3t
2+1
x(1+t
2)=3t
2+1
dx=−2*(−1)*(1+t
2)
−2(2t)dt
| | (3t2+1)2 | 1+t2 | 4t | |
∫ |
|
|
| dt |
| | (1+t2)2 | 2t | (1+t2)2 | |
| | ((3t2+3)−2)2 | | 9(1+t2)2−12(1+t2)+4 | |
∫ |
| dt=∫ |
| dt |
| | (1+t2)3 | | (1+t2)3 | |
| | 9 | | 12 | | 4 | |
∫ |
| dt−∫ |
| dt+∫ |
| dt |
| | 1+t2 | | (1+t2)2 | | (1+t2)3 | |
| | 4 | | 4+4t2−4t2 | | dt | | −(4t) | |
∫ |
| =∫ |
| =4∫ |
| +∫t |
| dt |
| | (1+t2)3 | | (1+t2)3 | | (1+t2)2 | | (1+t2)3 | |
| | dt | | t | | dt | |
=4∫ |
| + |
| −∫ |
| |
| | (1+t2)2 | | (1+t2)2 | | (1+t2)2 | |
| | t | | dt | |
= |
| +3∫ |
| |
| | (1+t2)2 | | (1+t2)2 | |
| | 4 | | 12 | | t | | dt | |
∫ |
| dt−∫ |
| dt= |
| −9∫ |
| |
| | (1+t2)3 | | (1+t2)2 | | (1+t2)2 | | (1+t2)2 | |
| | dt | | 1+t2−t2 | | dt | | t | (−2t) | |
∫ |
| =∫ |
| dt=∫ |
| +∫ |
|
| dt |
| | (1+t2)2 | | (1+t2)2 | | 1+t2 | | 2 | (1+t2)2 | |
| | dt | | dt | | 1 | t | | 1 | | dt | |
∫ |
| =∫ |
| + |
|
| − |
| ∫ |
| |
| | (1+t2)2 | | 1+t2 | | 2 | 1+t2 | | 2 | | 1+t2 | |
| | dt | | 1 | t | | 1 | | dt | |
∫ |
| = |
|
| + |
| ∫ |
| |
| | (1+t2)2 | | 2 | 1+t2 | | 2 | | 1+t2 | |
| | 4 | | 12 | | t | | 9 | t | | 9 | | dt | |
∫ |
| dt−∫ |
| dt= |
| − |
|
| − |
| ∫ |
| |
| | (1+t2)3 | | (1+t2)2 | | (1+t2)2 | | 2 | 1+t2 | | 2 | | 1+t2 | |
| | 4 | | 12 | | 9 | |
∫ |
| dt−∫ |
| dt+∫ |
| dt= |
| | (1+t2)3 | | (1+t2)2 | | 1+t2 | |
| t | | 9 | t | | 9 | | dt | |
| − |
|
| + |
| ∫ |
| |
| (1+t2)2 | | 2 | 1+t2 | | 2 | | 1+t2 | |
| | 4 | | 12 | | 9 | |
2(∫ |
| dt−∫ |
| dt+∫ |
| dt= |
| | (1+t2)3 | | (1+t2)2 | | 1+t2 | |
| 2t | | t | | dt | |
| −9 |
| +9∫ |
| |
| (1+t2)2 | | 1+t2 | | 1+t2 | |
)
| | 4 | | 12 | | 9 | |
2(∫ |
| dt−∫ |
| dt+∫ |
| dt)= |
| | (1+t2)3 | | (1+t2)2 | | 1+t2 | |
| 2t | | t | |
| −9 |
| +9arctan(t)+C |
| (1+t2)2 | | 1+t2 | |
| | 2t | | t | |
limt→∞( |
| −9 |
| +9arctan(t))− |
| | (1+t2)2 | | 1+t2 | |
| | 2t | | t | |
limt→−∞( |
| −9 |
| +9arctan(t))=9π |
| | (1+t2)2 | | 1+t2 | |
17 lut 04:09
madzior: Nie rozumiem dlaczego t→∞, jesteśmy ograniczeni po bokach przez 1 i 3 i chyba w takich
przedziałach powinniśmy całkować a od dołu funkcją y=−1 i właśnie tutaj nie wiem co zrobić,
czy mogę bez problemów całkować czy jakoś trzeba 'podnieść' cały wykres?
17 lut 09:30
Mariusz:
Zamiana zmiennych w całce oznaczonej
Mamy do wyboru albo zmienić przedział całkowania i nie wracać do poprzedniej zmiennej
albo nie zmieniać przedziału całkowania i wrócić do poprzedniej zmiennej
17 lut 12:52
Mariusz:
U dołu jest ta prosta y=−1 ?
więc powinnaś ją odjąć od tej co jest u góry w funkcji podcałkowej
17 lut 12:57
Mariusz:
funkcja podcałkowa jest dodatnia więc prosta ci nie przetnie wykresu funkcji
17 lut 13:08
bc: A nie prościej było tak:
| x2 | | x2 | |
| = |
| |
| √(x−1)(3−x) | | √1−(x−2)2 | |
Po podstawienu
x=2+sin t, dx = cos t dt
i uproszczeniu dostajemy całkę
| | 1 | | cos 2t | | 9 | |
∫(2+sin t)2 dt = ∫ (4 + 2 sin t + |
| − |
| ) dt = |
| t − 2 cos t − |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 9 | |
Całkujemy w granicach t = −π/2, π/2, otrzymujac |
| π (proszę sprawdzić ostatni krok). |
| | 2 | |
17 lut 13:20
bc: Mała pomyłka, powinno być ∫4sint dt zamianst ∫2 sin t dt, ale to i tak daje 0.
17 lut 13:24
Mariusz:
Tak powinno być od 0 do ∞ − błąd przy zmianie przedziału
Ja jakoś wolę podstawienia Eulera , poza tym gdyby się uparł to można by było
po sprowadzeniu trójmianu kwadratowego pod pierwiastkiem do postaci kanonicznej
przez części liczyć
Trzeba jeszcze uwzględnić prostą y=−1
17 lut 14:25
jc: Z tą prostą to nie bardzo wiadomo o co chodzi. Czy to są dwa zadania? Wtedy to nie ma sensu
bo mamy ∞, czy po prostu w przedziale (1,3) uwzględniamy tą prostą. Wtedy wystarczy do wyniku
dodać 3. Czy może chodzi o prostą y=1, tylko minus się niechcący dopisał?
Wolę krótszy rachunek. Gdzieś i tak zgubiłeś 1/2.
Na marginesie, po co w obecnych czasach liczyć takie rzeczy ręcznie?
Są systemy algebry komputerowej: REDUCE (od 10 lat za darmo), MAXIMA, GP, i pewnie wiele
innych, a przy ręcznym liczeniu o pomyłkę nietrudno.
17 lut 14:37
Mariusz:
@jc ja z podstawieniem Eulera nieoznaczoną dobrze policzyłem (sprawdzałem różniczkując)
tylko przedział za duży wziąłem
Po zamianie zmiennej wziąłem przedział (−∞,∞) zamiast (0,∞)
i stąd dwukrotnie większa wartość
Podstawienie Eulera daje taką całkę bo współczynnik przy x2
w trójmianie pod pierwiastkiem jest ujemny gdyby był dodatni to moglibyśmy użyć pierwszego
podstawienia i otrzymalibyśmy całkę z potęgi
17 lut 14:56