Oblicz pole części wspólnej trójkąta ABC i jego obrazu w przesunięciu o wektor v
Zocha: Oblicz pole części wspólnej trójkąta ABC i jego obrazu w przesunięciu o wektor v=[−4,1].
A(−3,0) B(3,0) C(0,3√2)
19 lis 23:02
Zocha: BŁAD tam ma być 3√3 w punkcie C
19 lis 23:03
Qulka:

bok małego 2−
√3/3 więc pole
| | (2−√3/3)2√3 | |
P= |
| =13√3/12 −1 |
| | 4 | |
20 lis 00:24
Janek191:
y = 1
y = a x + b A = ( −3, 0) B = ( 0, 4)
więc
0 = −3 a + b
4 = b
czyli 0 = − 3 a + 4 ⇒ 3a = 4 ⇒ a ={4}{3}
Rozwiązuję układ
y = 1
−−−−−−−−−−
========
Długośc boku małego Δ równobocznego
| | 9 | | 9 | | 5 | |
a = − 1 − ( − |
| ) = − 1 + |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
17 lut 11:39
Janek191:
To wyżej jest źle

Tam jest C = ( 0, 3
√3 )
17 lut 12:26
Qulka: jak weźmiesz prostą AC o wzorze y=
√3x+3
√3 i zrobisz metodą Janka to wyjdzie mój wynik
17 lut 12:28