wyznaczanie parametrów przy dzieleniu wielomianów według reszty.
turbosmieszek: Wyznacz parametry a i b tak, aby reszta z dzielenia wielomianu W(x)=(a−b)x
3+(2a+b)x
2+x−6
przez trójmian x
2+x−2 była równa R(x)=2x+2
Podzieliłem wielomian przez trójmian i wyszła mi reszta a(x+2)+b(x+2)+x. Daleh chciałem zrobić
a(x+2)+b(x+2)+x=2x+2, ale nie da się tego rozwiązać. Prawdopodobnie źle Podzieliłem, ale za
każdym razem wychodzi to samo
17 lut 14:06
ICSP: x2 + x − 2 = (x + 2)(x − 1)
W(x) = (x − k)(x+2)(x−1) + 2x + 2
Dostajesz ukłąd równań:
W(1) = 4
W(−2) = −2
17 lut 14:09
turbosmieszek: skąd x−k?
17 lut 14:23
ICSP: stopnie musza się zgadzać.
17 lut 14:28
piotr1973: Formalnie powinien być jeszcze współczynnik (a−b):
W(x) = (a−b)(x − k)(x+2)(x−1) + 2x + 2
17 lut 14:31
ICSP: Faktycznie powinien
17 lut 14:33
turbosmieszek: Zweryfikujcie czy dobrze rozumiem: wielomian jest podzielny przez −2 albo 1, więc jako x można
dać dać jedną z tych liczb i wyjdzie nam reszta, którą trzeba przyrównać do tej podanej w
treści.
17 lut 15:25