Prawdopodobieństwo
Olek: Proste niby. W urnie są 2 kule białe i 3 czerwone losujemy kolejno 2 kule bez zwracania oblicz
prawdopodobieństwo ze przynajmniej 1 kula będzie czerwona.
16 lut 22:37
Jerzy:
Policz przeciwne..wylosowano dwie czarne i wynik odejmij od 1
17 lut 00:07
17 lut 00:10
olekturbo: jest 5 kul
| | 5! | |
Ω = kombinacja 2 z 5 = |
| = 10 |
| | 2!*3! | |
A − przynajmniej jedna kula będzie czerwona
A' − żadna kula nie będzie czerwona
A = kombinacja 2 z 2 = 1
P(A') = 1 − P(A)
17 lut 00:10
Jerzy:
Wylosowano dwie białe oczywiście
17 lut 00:11
Olek: Ale bez zwracania.. mi wyszło z drzewka ze 7/10

/
17 lut 08:40
Jerzy:
No to żle Ci wyszło
17 lut 08:58
Olek: Wylosowanie w 1 kuli białej to 3/5 a w drugim 2/4=1/2
Więc ogolnie wysolowanie w obu kuli białej to3/5*12= 3/10 czyli wylosowanie przynajmniej 1
kuli czerwonej to 7/10 bo losujemy bez zwracania i w 1 mamu 3 kule z 5 a w drugim to kule są
juz 4 a białe tylko dwie czyli 1/2..
17 lut 09:25
Jerzy:
Biała w pierwszym to 2/5 w drugim 1/4
17 lut 09:56