dowod
xxxy: Dany jest trójkąt prostokątny ABC o kącie prostym przy wierzchołku C i obwodzie równym
2p . Na prostej AB obrano punkty D i E leżące na zewnątrz odcinka AB takie, że AD=AC i
BE=BC.Wykaż, że promień okręgu opisanego na trójkącie ECD jest równy p√2.
Doszłam do postaci że kąt ECD= 90 +α/2 +β/2= 90 +1/2 (α+β)
Bardzo proszę o wyjaśnienie co dalej.
17 lut 12:26
Qulka:

jeśli α i β to kąty tego pierwszego to ich suma =90°
17 lut 12:40
Qulka: | | 2p | | 2p | |
więc R= |
| = |
| = √2p |
| | 2sin135° | | √2 | |
17 lut 12:47
xxxy: Chwilowe zaćmienie, dzięki
17 lut 13:52