Równania
Sinn: rozwiąż równanie:
3|x+2|−(x+2)(x2−1)=0
Odpowiedz mam w połowie dobra, wychodzi mi −2, a powinno byc 2 i −2. Jak? Mógłby ktoś
rozwiązać?
15 lut 21:30
w: Liczyłeś w 2 przedziałach ?
x∊(−∞;−2) i <−2;∞) ?
15 lut 21:32
Sinn: Tak, oczywiście
15 lut 21:39
===:
15 lut 21:42
Sinn: A liczbowo mozna?
15 lut 21:46
===:
1
o
dla x≥−2
(x+2)(3−x
2+1)=0
−(x+2)(x
2−4)=0
−(x+2)
2(x−2)=0
jak widzisz dwa pierwiastki (jeden podwójny) i oba mieszczą się w przedziale
2
o dla Ciebie
15 lut 21:55
Sinn: Nawiazując do nawiasu (x+2)2
Trzeba go tylko delta czy jest inny sposób?
15 lut 22:12
===:
a co chcesz z nim robić?
15 lut 22:18
Sinn: Wyznaczyć x
15 lut 22:23
===:
chłopie ... ty za 2 miechy masz maturę a pytasz o takie rzeczy
15 lut 22:30
Sinn: Skąd wiesz ze za 2msc?
Bywa ze mozna nie wiedzieć, wiec możesz pomoc
15 lut 22:33
Sinn: Czyli nie mozna nie wiedzieć..
16 lut 19:49
5-latek: x+2=0 to x=−2 (jednokrotny pierwiastek
(x+2)2=0 to x+2=0 to x=−2 ( dwukrotny pierwiastek bo jest (x+2)2
(x+2)3 =0 to x+2=0 to x=−2 (ale pierwiastek trzykrotny bo jest (x+2)3
itd.
16 lut 20:04
5-latek: Albo inaczej
(x+2)2= (x+2)(x+2)
wiec (x+2)(x+2)=0 masz dwa pierwiastki x=−2
16 lut 20:06