Pole trojkata
Ooo: Pole trójkąta o bokach długości 7 i 10 jest równe 10
√6 . Wówczas pozostały bok tego trójkąta
może mieć długość :
B. 9
C. 3
√6
D. 7.
Z czego mogę skorzystać ?
18 lut 09:52
dero2005:
Liczyłem z wzoru Herona , wyszło 7
18 lut 10:10
===:
| 1 | | 2√6 | |
| *7*10*sinα=10√6 ⇒ 35sinα=10√6 ⇒ sinα= |
| |
| 2 | | 7 | |
| | 5 | |
dalej policzysz, że cosα= |
| ... i twierdzenie cosinusów  |
| | 7 | |
18 lut 10:23
18 lut 10:26
Ooo: | | 17+x | | 17+x | | 17+x | | 17+x | |
600= |
| ( |
| − 7)( |
| − 10 )( |
| − x) ? |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
18 lut 10:30
Ooo: Skąd wezmę cosα ?
18 lut 11:02
===:
znając sinα policzysz cosα ... to przecież banał
18 lut 11:06
Ooo: Juz wiem .. dziękuję bardzo za pomoc 😃
18 lut 11:06
===:
18 lut 11:09