proszę o pomoc :))
Meh: Dany jest trójkąt abc w którym |AB|=8, |AC|=6 i |BC|=4.
Wykaż że miara kąta BAC jest mniejsza niż 30stopni.
17 lut 12:25
Janek191:

Tw. cosinusów.
17 lut 12:33
Mariusz:
Skorzystaj z twierdzenia cosinusów
17 lut 12:34
Meh: To jak już będę mieć cosα, to to jest koniec zadania?
17 lut 12:35
Janek191:
cos α > cos 30o więc α < 30o
17 lut 12:38
Meh: Dziękuję
17 lut 12:40
Mariusz:
4
2=6
2+8
2−2*6*8cos(α)
16=100−96cos(α)
96cos(α)=84
8cos(α)=7
Odrobinę ale jest mniejsza
17 lut 12:40