na rozgrzewke przed liga mistrzow :)
df: Czesc wszystkim. Chcialbym sie dopytac o to zadanie
http://www.zadania.info/d89/8122253 do momentu wyliczenia piewszej
wspolrzednej S wszystko jest jasne i robielm tak samo jak oni.
Z zalozenia, ktore mialem podane w tresci zadania wynika, ze Xs+Ys=−2⇒Ys= −2−Xs
| | a−4 | | a | |
Zatem, skoro Xs= |
| , podstawiajac Xs do rownania Ys= −2−Xs wychodzi Ys= − |
| , co |
| | 2 | | 2 | |
| | a2−6a | |
jest sprzeczne z ich obliczeniami( Ys= |
| ). |
| | 2 | |
| | a−4 | |
A w ich rozwiazaniu nie wiem dlaczego w rownaniu y=a(x−1) za x, wstawili |
| . |
| | 2 | |
| | a−4 | |
|
| , to przeciez pierwsza wspolrzedna S, a nie punkt przeciecia paraboli z dana prosta. |
| | 2 | |
Mam nadzieje, ze nie zagmatwalem i da sie cos z tego zrozumiec. bardzo bym prosil o
nakierowanie mnie na dobre rozwiazanie