Zbadaj monotoniczność funkcji
Przemek: Zbadaj monotoniczność funkcji
Bardzo bym prosił o pomoc. Wiem, że musze policzyć pochodną i wychodzi mi
f'(x) = −4x
−3 −x
−2 . Później musze to przyrównać do 0 i nie mam pojęcia jak to zrobić.
17 lut 18:40
Benny: Wspólny mianownik.
17 lut 18:43
stivi łonda: zapisz tą funkcje w ułamku normalnie bo coś sie zepsuło w zapisie
17 lut 18:43
17 lut 18:43
Jack:

D
f = R \ {0} = D
f '
| | 2 | | 1 | | x+2 | |
f(x) = |
| + |
| = |
| |
| | x2 | | x | | x2 | |
| df | | −x2 − 4x | | −x − 4 | |
| = albo inny zapis pochodnej f ' (x) = |
| = |
| |
| dx | | x4 | | x3 | |
x
3(−x−4) = 0
−x
3(x+4) = 0
x = 0 <−− nie nalezy do Dziedziny
x = − 4
rysujemy tak jak wyzej ...
dla x ∊ (−
∞;−4) f'(x) < 0 , funkcja maleje
dla x ∊(−4;0) f'(x) > 0, funkcja rosnie
dla x ∊ (0;
∞) f'(x) < 0 , funkcja maleje
17 lut 18:49