Analiza matematyczna
Ktoś Ktośiowski: Znajdz takie a i b aby wyrażenie 10a2+b2+6ab+4a+1 przyjmowało najmniejszą wartość.
Czy mógłby ktoś mi to pomóc rozwiązać za pomocą pochodnej bo wiem jak to zrobić z funkcji
kwadratowej. Dochodzę do pochodnej 20a + 6b +4 i nwm jak to przekształcić by móc obliczyć
ekstrema..
Wiem że kombinuje itd ale chcę poćwiczyć taki typ zad z analizy.
17 lut 17:52
Jerzy:
Jakim cudem ta pochodna ? Po jakiej zmiennej ? To nie jest funkcja !
17 lut 17:57
Eta:
9a2+6ab+b2+a2+2a+1+2a = (3a+b)2+(a+1)2+2a −−− osiąga najmniejszą wartość
gdy a= −1 i b=3 to najmniejsza wartość tego wyrażenia wynosi : −2
17 lut 18:00
Ktoś Ktośiowski: Przecież to najzwyklejszy trójmian kwadratowy o niewiadomej a.
Najmniejszą wartość przyjmuje w wierzchołku paraboli...
17 lut 18:00
Ktoś Ktośiowski: Dzięki za odp eta ale najmniejszą wartość osiąga dla a=−2, b=6 możesz sprawdzić wystarczy że
rozwiążesz jak kwadratową i obliczysz wierzchołek
17 lut 18:02
Ktoś Ktośiowski: Z tego co pamiętam wyszło mi −3 dla najmniejszej wartosci.
17 lut 18:03
Eta:
Racja

Powinnam rozłożyć tak : ( 3a+b)
2+(a+2)
2−3
dla a= −2 i b= −3a=6 w
min= −3
17 lut 18:12
Ktoś Ktośiowski: Dzemkuje
17 lut 18:14