całka
jc: Zadanie dla Mili
| | sin 4x | |
Oblicz całkę ∫ |
| dx |
| | sin x | |
16 lut 22:39
Mila:
A co na to wolfram?
16 lut 22:53
jc: Na pewno policzy. Na marginesie, lata temu miałem okazję porozmawiać z Wolframem. Po spotkaniu,
gdy wszyscy sobie poszli, jakaś dziewczyna interesująca się algebra komputerową zatrzymała
pana na pół godziny chyba.
To całka na dobranoc!
16 lut 23:02
yyhy: sin4x=2sin(2x)cos(2x)=2sinxcosxcos2x
po skróceniu masz
2∫cosxcos2xdx=2∫(1−2sin2x)cosxdx={sinx=t,...}
16 lut 23:12
yyhy: tam powinno być 4, ale to bez znaczenia..
16 lut 23:15
jc: O.K. A ostatnia całka już się dziś pojawiła.
16 lut 23:34
yyhy: tak
16 lut 23:34