asd
olekturbo: Co robię źle?
1) dany jest trójkąt ABC w którym A(−2,−1), wektór AB = [8,4]. Środek ciężkości S(1,4). Wyznacz
pozostałe wierzchołki.
B(x,y)
wektor AB = [8,4]
wektor AB = [x+2,y+1]
x+2 = 8
x = 6
y+1 = 4
y = 3
B(6,3)
wektor CS
AB = 3S
SAB
| | 7 | | −1 | |
[7−x, |
| −y] = 3[6, |
| ] |
| | 2 | | 2 | |
7−x = 18
x = −11
y = 5
16 lut 18:38
olekturbo: Juz wiem... W środku AB zamiast A podstawiałem punkt S
16 lut 18:39
jc: S=(1/3)(A+B+C)
C= 3S −A − B = 3 (1,4) − (−2,−1) − (8,4) = (−3, 9)
16 lut 18:55
jc: Oczywiście: C= 3S −A − B = 3 (1,4) − (−2,−1) − (6,3) = (−1, 10)
16 lut 21:36