calki
gabi: ∫cos2xcosxdx= ?
16 lut 14:08
ikd: Podstawienie t=sin x
16 lut 14:10
Jerzy:
t = sinx .... = ∫(1−2t2)dt
16 lut 14:12
jc: cos 2x cos x = [cos 3x + cos x]/2 i dalej banalnie...
16 lut 14:40
Mariusz:
Można przez części
∫cos(2x)cos(x)dx=sin(x)cos(2x)+2∫sin(x)sin(2x)dx
∫cos(2x)cos(x)dx=sin(x)cos(2x)+2(−cos(x)sin(2x)+2∫cos(x)cos(2x)dx)
∫cos(2x)cos(x)dx=sin(x)cos(2x)−2cos(x)sin(2x)+4∫cos(x)cos(2x)dx
−3∫cos(2x)cos(x)dx=sin(x)cos(2x)−2cos(x)sin(2x)
| | 1 | |
∫cos(2x)cos(x)dx= |
| (2cos(x)sin(2x)−sin(x)cos(2x))+C |
| | 3 | |
17 lut 19:13