matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wartość wyrażenia
Bąk:
W trójkącie prostokątnym, w którym przyprostokątne mają długości 1 i 4, jeden z kątów ostrych ma miarę α. Oblicz wartość wyrażenia: 2 − 17sinα x cosα gdy α jest mniejszym kątem ostrym tego trójkąta. Proszę o obliczenia
17 lut 18:12
Jack:
sin alfa = ... cos alfa = ...
17 lut 18:15
Eta:
√
17
4
√
17
4
sinα=
cosα=
to sinα*cosα=
17
17
17
W= .......... = −2
17 lut 18:17