Uzasadnij
TMK: Dana jest liczba trzycyfrowa x. Liczba y powstaje przez zamianę cyfry jedności z cyfrę setek w
liczbie x. Uzasadnij, że różnica liczby x i y jest podzielna przez 9 oraz przez 11.
6 kwi 14:28
pigor: ... bo wiem jeśli x= (abc)=100a+10b+c i y=100c+10b+a , to
x−y== 100a−100c+c−a=100(a−c)−(a−c)=(a−c)(100−1)= 99(a−c)=
9*11(a−c) c.n.w. ...
6 kwi 14:43
Skipper: x=100a+10b+c
y=100c+10b+a
x−y=100(a−c)+c−a=100(a−c)−(a−c)=99(a−c) −−− i wszystko jasne−
6 kwi 14:43
TMK: dzięki : )
6 kwi 15:08
v:
10 wrz 21:06
xyz: Wykaż, że jeżeli x+2y≥0 i x należy do R oraz y należy do R, to x + 8y3 ≥ 2x2y+4xy2
Da rade ktoś pomóc?
16 lut 20:16
16 lut 23:45
Daria: Dana jest liczba 2040517X, gdzie X jest cyfrą jedności. Ile jest równe X jeśli wiadomo, że
liczba ta jest podzielna przez 3 ale nie jest podzielna przez 6?
9 gru 11:33
chichi:
Z polecenia wnioskujemy, że jest podzielna przez 3, ale nie jest podzielna przez 2, zatem
X∉{0,2,4,6,8}. Teraz suma cyfr = 19+x, podstawiaj pozostałe cyfry czyli którąś z {1,3,5,7,9} i
sprawdzaj kiedy suma 19+x jest podzielna przez 3.
9 gru 11:44
Filip: 5
9 gru 11:45