Przygotowanie do matury #27
The City:
Nie obliczając pierwiastków x
1, x
2 równania ... wyznacz wartość wyrażenia
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | | −2√Δ | | √Δ | |
|x1 − x2| = | |
| − |
| | = | |
| | = |− |
| | |
| | 2a | | 2a | | 2a | | a | |
teraz podstawiam i po sprawie?
16 lut 12:19
Qulka: tak
16 lut 12:21
The City:
Dzięki
16 lut 12:22
Mariusz:
Nie obliczając pierwiastków x1 x2
a ty je właśnie obliczyłeś
16 lut 18:04
The City:
Skorzystałem ze wzoru na x
1 oraz x
2, co nie oznacza, że je obliczyłem

... chyba
16 lut 18:05
Mariusz:
(x1−x2)2=(x1+x2)2−4x1x2
x1+x2 oraz x1x2
otrzymasz z porównania postaci iloczynowej i ogólnej
16 lut 18:07
5-latek: |x1−x2|= √(x1−x2)2= √(x1+x2)2−4x1*x2
bo √x2= |x|
16 lut 18:22
The City:
5−latek, a czy wg. Ciebie, mój sposób jest zły?
Ja tam nie wyliczam pierwiastków, a jedynie korzystem ze wzorów na nie, dlatego wydaje mi się,
że powinno to być ok..
16 lut 18:27
5-latek: To jest moje zdanie .
Masz tutaj skorzystać ze wzorow Vieta
Wiec uważam ze jest zły . Ja mogę się mylic .
Zapytaj może jeszcze
Ete 
lub
Mile 
. Dobrze ?
16 lut 18:33
The City:
Jasne, dzięki za info
16 lut 18:35
Metis: Jak dla mnie obie wersje są

Brak sprecyzowania, że muszą to być wzory Viete'a , choć ich użycie jest chyba w tym przypadku
bardziej stosowne i ciekawsze

Poza tym dochodzi fakt, że w zadaniach z f.k mając warunki np. x
13+
x22 nie proszą Cię o
zapisanie warunku wzorkami Viete'a , a robić to w sposób który to zapisałeś nie polecam
16 lut 18:37
5-latek: Czesc
Metis 
Luknij na mój post
16 lut 18:39
Mila:
12:19 dobrze.
16 lut 19:15
The City:
16 lut 19:21
Mariusz:
No tak ale gdy nie masz danych konkretnych wartości dla a, b, c
to nic więcej nie zrobisz chcąc obliczyć x1 oraz x2 niż to co napisałeś
w pierwszym wpisie więc uważam że twoje rozwiązanie jest sprzeczne z treścią zadania
16 lut 19:29
The City:
W zadaniu tym nie mam wyliczać pierwiastków, a wartość wyrażenia.
Ponadto w poleceniu zamiast ... jest 12x2 − 4x − 15 = 0 jeżeli to cokolwiek miałoby to
zmieniać...
16 lut 19:35
The City: (jedno "to" za dużo się wkradło)
16 lut 19:36
Mila:
Zmienia o tyle, że obliczasz Δ
Δ>0 zatem istnieją dwa różne rozwiązania.
| | √736 | | 4√46 | | √46 | |
|x1−x2|= |
| = |
| = |
| |
| | 12 | | 12 | | 3 | |
16 lut 20:15