Liceum Pochodne
Paulina: Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji f danej wzorem
16 lut 20:01
Kacper:
To licz pochodną.
16 lut 20:05
piotr: | | 1 | | 4 x2+1 | |
dla x=− |
| max { |
| }=−4 |
| | 2 | | x | |
| | 1 | | 4 x2+1 | |
dla x= |
| min { |
| }=4 |
| | 2 | | x | |
16 lut 20:12
16 lut 20:13
Paulina: Do tego doszłam. Mam problem z wyznaczeniem monotoniczności, ponieważ nie wiem czy zero "odbija
się" czy nie.
16 lut 20:16
Janek191:
| | 4 x2 + 1 | | 1 | |
f(x) = |
| = 4 x + |
| ; x ≠ 0 |
| | x | | x | |
więc
| | 1 | |
f '(x) = 4 − |
| = 0 ⇔ x = − 0,5 lub x = 0,5 |
| | x2 | |
oraz
więc
f ''( −0,5) < 0 − f . ma maksimum lokalne
f ''( 0,5) > 0 − f. ma minimum lokalne
oraz funkcja rośnie w ( −
∞ , −0,5) , w ( 0,5, +
∞)
f maleje w : ( −0,5; 0) , w ( 0 ; 0,5 )
Patrz też na wykres funkcji f.
16 lut 20:18
Janek191:
Asymptota pionowa: x = 0
16 lut 20:19
piotr: | | 1 | | 1 | |
4−1/x2>0 dla (−∞;− |
| )∪( |
| ,+∞) ⇒ f(x) rosnąca |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
4−1/x2<0 dla (− |
| ;0)∪(0; |
| ) ⇒ f(x) malejąca |
| | 2 | | 2 | |
16 lut 20:19
piotr: asymptota ukośna obustronna w −∞ i w +∞ y=4x
16 lut 20:22
Janek191:
x→
∞
Asymptota ukośna: y = 4 x
16 lut 20:22