Wykaż, że
Benny: Wykazać, że w grupie równość a2=a wtedy i tylko wtedy, gdy a jest elementem neutralnym.
Czy wystarczy:
a2=a
a(a−1)=0 ⇒a=0 lub a=1
17 lut 13:03
bc: W grupie jest jedno działanie!
Oczywiście e2 = e.
Załóżmy teraz, że a2 = a. Niech b będzie elementem odwrotnym do a. Wtedy
e = ab = a2 b = a (ab) = a e = a.
17 lut 13:51
Benny: No niby tak, ale nie jest napisane czy chodzi o grupę z mnożeniem czy dodawaniem
17 lut 14:01
jc: Jak napisałeś a2 to znaczy, że chodzi o grupe z mnożeniem.
17 lut 14:04
Benny:
17 lut 15:15
freeszpak: no a jakbyś miał grupe addytywną to by był identyczny dowód tyle że nie miałbyś zapisu ab tylko
a+b...
17 lut 16:29