matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
problem z całką
kuba:
1
1 + arctg
x
∫
1 + x
2
niby prosta ale mi nie wychodzi
16 lut 22:20
Bogdan:
1
podstawienie: 1 + arctg
= t,
x
1
−1
dx
*
dx = dt ⇒
= −dt
1
1 +
x
2
x
2
1 + x
2
1
i dalej: = −∫ t dt = −
t
2
+ C
2
16 lut 23:59
kuba:
dzieki
a taka jeszcze? ∫ 3
x
e
2x
dx
17 lut 09:29
piotr1973:
3
x
e
2x
=(
√
3
e)
2x
(
√
3
e)
2x
3
x
e
2x
∫(
√
3
e)
2x
dx=
+C=
+C=
2ln(
√
3
e)
2ln(
√
3
e)
3
x
e
2x
=
+C
2+ln(3)
17 lut 09:51
kuba:
skąd wzielo sie 2ln(
√
3
e)?
17 lut 10:11