oblicz pole trójkąta jeśli
orekle: Oblicz pole trójkąta ABC jeśli A(−5,4)B(−1.1).C(−2,6)
16 lut 21:52
5-latek: Zrob rysunek
Pole trojkata np.
2. Policz dlugosci bokow i wzor Herona
sa tez inne sposoby
16 lut 21:56
Janek191:
→
AB = [ − 1 −(−5 ), 1 − 4] = [ 4, − 3 ]
→
AC = [−2 − (−5), 6 − 1] = [ 3, 5 ]
Pole Δ ABC
→ →
P = 0,5*I det ( AB , AC ) I = 0,5 *I 4*5 − (−3)*3 I = 0, 5 *I 29 I = 14,5
16 lut 21:57
orekle: mi jakimś cudem wyszlo
16 lut 22:00
Eta:

P(prostokąta)= 4*5=20
P(
Δ)= 20−11,5=..........
16 lut 22:02
Janek191:

Pomyłka
→
AC = [ −2 − (−5), 6 − 4 ] = [ 3, 2 ]
więc
P = 0,5* I 4*2 − (− 3)*3 I = 8,5
========================
II sposób
P = 4*5 − 0,5*4*3 − 0,5*5*1 − 0,5*3*2 = 20 − 6 − 2,5 − 3 = 8,5
16 lut 22:04
Eta:
16 lut 22:05
Eta:
Janek Ładnie to tak ? kopiować moje rozwiązanie(
16 lut 22:06
Janek191:
Widać gołym okiem, ze nie jest skopiowane
16 lut 22:08
The City:
mając 3 wierzchołki możesz podstawiać pod wzór z tablic
| | 1 | |
PΔABC = |
| |(xB − xA)(yC − yA) − (yB − yA)(xC − xA)| |
| | 2 | |
gdzie A=(x
A, y
A), B=(x
B, y
B), C=(x
C,x
C)
16 lut 22:11
jc:
B−A = (−1,1) − (−5,4) = (4,−3)
C−A = (−2,6) − (−5,4) = (3, 2)
wyznacznik = 8 + 9 = 17
Pole = 17/2
16 lut 22:12
Eta:
P=8,5 j2
16 lut 22:13
Kacper:
Ja bym policzył jeszcze inaczej

8+1,5−1=8,5 [j
2]
Zgadnijcie skąd takie coś
16 lut 22:15
jc: Z Ety rysunku mozna odczytac pole: 4*5 − 5/2 − 2*3/2 − 3*4/2 = 20− 2 − 1/2 − 3 − 6 = 8 1/2
16 lut 22:16
jc: A po co [j2]?
16 lut 22:17
jc: @Kacper. Ze wzoru Picka?
16 lut 22:20