Rozłóż wyrażenie na czynniki - Prosze o szybką odpowiedź, dziękuję!
Nieumiejętny: Rozłóż wyrażenie na czynniki − Prosze o szybką odpowiedź, dziękuję!
5x − x3 =
1 + 8x3 =
81 − 16x4 =
16 − 25x4 =
x3 + x2 − x − 1 =
2x3 − 3x2 − 6x +9 =
x5 +3x3 − 8x2 − 24 =
−x5 − x4 + x + 1 =
Proszę o szybką odpowiedź, bardzo dziękuję!
16 lut 11:24
azeta: und kaj est problem? pierwsze 4 ze wzorów skróconego mnożenia
w następnych szukasz pierwiastka i korzystasz z tw. Bezouta
16 lut 11:27
Nieumiejętny: jestem w tym zielony, mógłby ktoś napisać rozwiązania bo łatwiej mi się tak uczy a jam tego nie
zrobię, proszę
16 lut 11:30
Nieumiejętny: ktoś, coś? Proszę
16 lut 11:36
The City:
żeby się nie męczyć z Bezoutem można się pokusić o "wyciąganie przed nawias" w późniejszych
podpunktach, np.
e) x3 + x2 − x − 1 = x2(x + 1) − 1(x + 1)
= (x2 − 1)(x + 1)
= (x − 1)(x + 1)(x + 1) = (x − 1)(x + 1)2
16 lut 11:38
marian: jeśli zależy bardzo na czasie... to możliwe że pisze jakiś sprawdzianik

godzina bardzo
szkolna
16 lut 11:40
Nieumiejętny: nie pisze skończyłem technikum bez matury i w końcu chciałbym się jej nauczyć (matematyki) i ją
zdać bo mi potrzebna na 30% na ret. med przyjacielu

Więc jak by ktoś mógł to bardzo bym
prosił
16 lut 11:42
16 lut 11:47
Nieumiejętny: o nic więcej chciałbym, żeby ktoś tylko w tych zadaniach napisał mi same odpowiedzi przyjaciele
16 lut 11:53
The City:
16 lut 11:57
Nieumiejętny: The City zależy mi tylko na tych odpowiedziach

byłbyś skłonny pomóc?
16 lut 11:59
The City:
Nic nie pomogę na lenistwo
16 lut 12:00
Nieumiejętny: heh, lenistwo... jak bym potrafił sam to bym nie prosił nikogo o pomoc
16 lut 12:02
The City:
Podałem adres do strony na której po wpisaniu każdego z równań dostajesz wynik (oraz
rozwiązanie krok po kroku z opisem)...
16 lut 12:04
Nieumiejętny: włąśnie te rozwiązania są jakieś dziwne, nie rozumiem ich
16 lut 13:08
Mila:
a)
5x − x3 =x*(5−x2)=x*(√5−x)*(√5+x) wzór [ a2−b2=(a−b)*(a+b)]
b)
1 + 8x3=(13+(2x)3)=(1+2x)*(1+2x+4x2) wzór [a3+b3=(a+b)*(a2−ab+b2)]
c)
81 − 16x4 = 92−(4x2)2=(9−4x2)*(9+4x2)=(3−2x)*(3+2x)*(9+4x2)
d)
16 − 25x4 = 42−(5x2)2=(4−5x2)*(4+5x2)=(2−√5x)*(2+√5x)*(4+5x2)
16 lut 21:27
Mila:
f)
2x3 − 3x2 − 6x +9 = grupujemy wyrazy:
(2x3−3x2)−(6x−9)=x2*(2x−3)−3*(2x−3)= wyłączamy wspólny czynnik
=(2x−3)*(x2−3)=(2x−3)*(x−√3)*(x+√3)
2 ostatnie spróbuj sam, w podobny sposób.
16 lut 21:30