proszę o rozwiązanie
anna: ile jest liczb trzycyfrowych zapisanych za pomocą jednej cyfry podzielnej przez 4 i dwóch
cyfr nie podzielnych przez 4
wiem że wszystkich liczb trzycyfrowych jest 900
16 lut 19:12
Mila:
{0,4,8} cyfry podzielne przez 4
{1,2,3,5,6,7,9} cyfry ,które nie są podzielne przez 4.
lub
6*49+49*2=49 *8=392
16 lut 20:01
anna: dziękuję bardzo
16 lut 22:01
anna: jeszcze jedno zadanie
ile jest par (x,y) takich że x ∊{0,1,2,3}, y ∊{0,1,2,3,4,5,6} oraz takich że liczba 10x +y jest
liczbą dwucyfrową parzystą
czy za x i y mam podstawić cyfry do wyrażenia 10x+y
16 lut 22:13
Mila:
Za x możesz podstawić: 1,2,3
za y możesz podstawić: 0,2,4,6
3*4=12
16 lut 22:20
anna: ile jest liczb dwucyfrowych o niepowtarzających się cyfrach większych od 65
ja to zrobiłam tak
cyfra dziesiątek 7,8,9 − 3− możliwości
cyfra jedności 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 − 9 możliwości
i cyfra dziesiątek 6 − 1 możliwość
cyfra jedności 6,7,8,9, −4 możliwości
czyli
3*9 + 1*4 = 27 +4 =31
czy to jest dobrze
16 lut 22:30
Mila:
cyfry nie mogą się powtarzać.
6X to bedą liczby: 67,68,69
7X, cyfra jedności może być wybrana ze zbioru {0,1,2,3,4,5,6,8,9}
8X 9 mozliwości
9X 9 możliwości
3+3*9=30
16 lut 22:49
anna: dziękuję bardzo
16 lut 23:22