Stereometria
GIGANT: Witam,
Nie rozumiem pewnego zdania.
http://www.zadania.info/d89/9876068
" Przekrój ostrosłupa płaszczyzną BCE jest trapezem równoramiennym BCFE "
W zadaniu prosili o wyliczenie pola przekroju płaszczyzną BCE ( trójkat ) zupełnie nie rozumiem
skąd się ten trapez wziął. Staram się zrozumieć o co chodzi, ale niby jednak do końca nie
rozumiem. Przekrój płaszczyzny po prostu 'przecina' go jak nóż? Gdyby było po prostu oblicz
pole BCE to wtedy byłby trójkąt?
15 lut 20:13
kochanus_niepospolitus:
jest to przykład błędnej treści zadania ... oczywistą oczywistością jest, że skoro ostrosłup ma
u podstawy czworokąt, to płaszczyzna także będzie czworokątem, a nie trójkątem.
Gdyby było, oblicz pole trójkąta BCE, to wtedy treść byłaby prawidłowa i liczono by pole
trójkąta.
15 lut 20:17
GIGANT: Dziękuje
15 lut 20:20
Janek191:
Płaszczyzna BCE to ta sama co płaszczyzna BCFE . Trzy punkty wystarczy do wyznaczenia
płaszczyzny.
15 lut 20:30
16 lut 19:52
Mila:
Tak .
16 lut 19:57
GIGANT: Dziękuje Milu

Ostatnie pytanie na dziś... obiecuję

Polecenie: Napisz równanie wysokości opuszczonej z
wierzchołka C na bok AB.
Mam współrzędne boku A(1,4) B(5,2). Mam wyznaczyć wysokość czyli będzie padała pod kątem
prostym czyli będzie prostopadła do prostej AB. Wyznaczyłem prostą AB otrzymując y = x + 3 .
Dla x = 1 , y = 4 jest ok, ale dla x = 5 − > y = 8 ... Coś jest nie tak?
http://www.zadania.info/d89/9781513 tutaj cała treść zadania...
16 lut 20:16
Mila:

A = (1;4) , B = (5;2) , C = (3 ;− 3 )
Prosta AB:
y=ax+b
4=a+b
2=5a+b
−−−−−−−−−−−−odejmuję stronami:
2=−4a
h⊥AB⇔
h: y=2x+b, C∊prostej zawierającej wysokość ⇔
−3=2*3+b⇔b=−9
h: y=2x−9
===========
16 lut 20:32
GIGANT: Omg podstawiłem odwrotnie współrzędne B... Co za ciapa ze mnie

Dziękuje
16 lut 21:44
Mila:
16 lut 22:52