matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 403,
402
,
401
,
400
,
399
,
398
,
397
,
396
, ...,
całe
Zadania
Odp.
3
Paulina:
a) log
3
x−log
3
2=3 b) log x = 2/3
13
ćwir:
"Do zbioru liczb {0,1,2,3,4,5} należą 3 cyfry parzyste i 3 nieparzyste (...)" ej czy zdanie jest prawdziwe?
0
monis0904:
Punkty: A(1,1) B(5,3) C(7,7) i D(2,3) są kolejnymi wierzchołkami czworokąta. Wyznacz współrzędne punktu przecięcia przekątnych tego czworokąta.
1
aga-baga:
Podstawy trapezu równoramiennego mają długość a i 2a. Jaka powinna być wysokość tego trapezu, aby można było wpisać w niego okrąg?
1
Onaa..:
rozwiąż równanie:
7+2x
=−3
x+1
2
Lozus:
1
log
2
(1−
)
n
2
5
młoda:
Dach wieży ma kształt powieszchni boczneuj ostrosłupa prawidłowego czworokątnego którego krawedz podstawy ma 4m Sciana boczna ostrosłupa jest nachylona pod kątem 60 stopni Oblicz ile
3
Krzysiek :
a) 32
−4
:(
1
8
)
4
1
Kantak:
Suma długości krawędzi prawidłowego ostrosłupa czworokątnego wynosi 7. oblicz Pc i V jeśli krawędź boczna jest równa krawędzi podstawy.
5
Kasiula:
wyznacz współczynnik b tak, aby podany przedział był zbiorem wartości funkcji f(x)= x
2
+bx+1. a) <−3,
∞
)
1
ziom:
zaznacz na płaszczyźnie wspołrzędnych zbiór punktów,których współrzędne spełniają nierówność sin(x+y) =0 x należy <−2π,2π> i y nalezy <−2π,2π> i mam pytanie bo w rozwiązaniu jest
6
MONIA:
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego; a)czworokątnego o krawędzi podstawy 5cm i wysokości 2cm
3
taki tam:
f(x)= 2(3cos
2
x+1)
2
−12(3cos
2
x+1)+16
2
zdesperowany student:
predkosc samolotu lecacego z wiatrem wynosi 120km/h a lecacego pod wiatr 100km/h ile wynosi predkosc wiatru?
4
asharu:
Rozwiąż: − x
7
− 2x
6
− x
5
+ 2x
4
+ 2x
3
= 0
6
monika:
tekturowe pudełko ma kształt graniastosłupa prawidlowego trójkątnego. na podstawy pudełka zużyto 50
√
3
cm
2
tektury a na na powierzchnię boczną 330 cm
2
. oblicz objętość tego pudełka.
4
taki tam:
π
Naszkicuj wykers funkcji g(x)=sin(2x+
, gdzie x∊ R
3
tzn
7
młoda:
Punkty A −7,3 B 5 −3 c 3,3 D−1, 5 są wieszchołkami czworkokąta ABCD Wykaż że czworokąt ABCD jest trapezem równoramiennym oraz napisz równanie osi symetri tego trapezu.
0
monika:
:::rysunek::: kąt zaznaczony to kąt α= 45 stopni h= 8
√
2
23
młoda:
w tym tyg mam spr , kto mi to wytłumaczy
?
Objetosć ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o długości krawędzi podstawy 6 cm jest równa 9 pierwiastek 3 cm
2
Oblicz miarę kąta nachylenia
4
aKKa:
:::rysunek::: W celu oszacowania ilości przepływającej wody w rzece, zbadano kształt jej koryta. Przyjęto, że
0
Bartek:
W ostrosłupie prawidłowym trójkatnym, którego krawedzie maja długosc a, poprowadzono płaszczyzne przechodzaca przez krawedz podstawy i srodek przeciwległej krawedzi bocznej.
8
angie:
:::rysunek::: kąt α= 60 stopni d= 10
18
poziomka:
Witam. Czy mógłby mi ktoś narysować:
2
Ant:
w trójkąt ABC wpisany jest romb AMNP. Udowodnij, że |AM|=
√
|AM| * |CP|
4
IGA:
wykaż, że liczba
√
6
√
3
+
√
12
jest większa od 4
29
think:
:::rysunek::: Wszystkim kociakom wszystkiego najlepszego z okazji światowego dnia kota
2
HARDSTYLE:
2
√
2
− 2 −2
√
3 + 2
√
2
8
ja to przekształcić aby wyszło −
1
2
3
sylwek:
graniastosłup ma 26 wierzchołków. ile ma krawędzi?
4
Tomasz:
Funkcja f jest określona wzorem
1
Zuza:
a) a
n
=2
n
+1 , b
n
=3
n
4
ryfka:
Prosta y =
√
3
x − 2 jest nachylona do osi Ox pod kątem: 1. 30 stopni
6
pit:
znalezc przedzialy monoton. i ekstrema
2
Analiza:
oblicz monotoniczność
1
decode:
Wyrażenie cos α * tg α jest równe: 1. sin α
3
decode:
2 −
√
3
Liczba
jest równa?
√
3
+ 2
1
Maxon91:
Pomocy
! Jeden z boków prostokąta jest o 2 cm krótszy, a drugi o 2 cm dłuższy od boku pewnego kwadratu. Który z tych czworokątów ma większe pole i o ile
14
kasja:
wyznacz całkę ∫(x+1)
2
(x+3)dx
4
strazi:
x
y=
1+x
2
Potrzebuję z tego pochodną aby policzyć eksterema i monotoniczność.
1
asdat0r:
lim x−>0
0
ilak:
sinxcosx
1
=
+{1}{2}tg
2
x
cos2x+sin
2
x
2
sinxcosx
1
1
=
+
tg
2
x // *2
cos
2
x
2
2
1
Paula:
zad. oblicz wyrazenie (7
−0,7
: 7
2
5
* 7
−0,9
)
1
2
1
ewka:
przedyskutuj liczbę rozwiązań {ax+2y=10 &3x+ay=0}
0
ewka:
rozwiąż |x−1|+|x−5|≤10−2x
4
Grzechu:
z jakiej racji log3
3
wynosi 1? przecież 1x1x1=1
1
ALa:
W trójkącie ABC połączono środki boków A1,B1, c1 uzasadnij, że trójkąt A1B1C1 ma takie same miary kątów jak trójkąt ABC.
32
Daria:
Chyba sobie jeszcze raz od początku przerobie wszystkie działy z tej strony. Warto ? czy lepiej iść na telewizor ?
6
Patryks:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny. Krawędź podstawy ostrosłupa ma długość a. Ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy ostrosłupa pod kątem 3 α. Ostrosłup przecięto
9
Niekumata i to bardzo xD :
Błagam pomocy, zaraz chyba zrobie Seppuku xD
1
Ania:
dane są liczby x=2+
√
3
i y=2−
√
3
. ilorazem
x
y
tych liczb jest; a)l.wymierna
9
Ejczwentura:
Określ liczbę rozwiązań równania |x
2
−6x+5|+m−2=0. Chciałbym to zrobić bez rysowania wykresu. Napisze tutaj swoje rozwiązanie powiedzcie co robię źle.
1
Jagoda:
ile wynosi wartosc wyrazenia 4
log
2
5
5
Paulisia:
Dany jest odcinek o końcach A=(−5,−3), B=(7,1). Wyznacz rownanie okregu o srednicy AB
5
Zuza.:
Oblicz wyrazy od czwartego do ósmego ciagu geometrycznego (a
n
) .
3
Zbyszek:
Jak usunąć niewymierność ?
1
Zocha:
3
Zbyszek:
:::rysunek::: Są takie przedziały i trzeba wyznaczyć część wspólną to jaka będzie w tych dwóch ?
2
ALa:
Punkty E i F są środkami boków AB i BC równoległoboku ABCD. Oblicz, w jakim stosunku odcinek EF podzielił przekątną DB równoległoboku.
2
Pawson:
oblicz pochodną
4
HELP ME!!!:
a) 5x(3x−2)(x+3)=0
2
max:
jak wyznaczać zbiór wartości bez rysunku np f(x)=−3x+12
7
Zuza.:
a=x−2 , b=x+1/3 , c=5x
7
jagna:
Srednia wieku 15 pracownikow wynosi 33 lata. Gdy przyjeto nowego pracownika, srednia zwiekszyla sie o 1 rok. Ile lat ma nowy pracownik? Wiem ze banalne ale jakos nie potrafie w to trafic
8
doniu:
Witam. Pytanie:
15
awdawdad:
Narysuj wykres funkcji f(x)=|x+1|−2
√
x
2
−2x+1
12
Asia:
Sprawdź cz punkty są współlinowe A(−2,5) B(4,−1) C(−4,−2)
2
Zuza.:
Dla jakiej wartości x liczby : a,b,c są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego? a=x−2 , b=x+1/3 , c=5x
5
kindzia :
hej kto pomorze
9
Zuza.:
Oblicz sumę S
1
2 ciagu arytmetycznego (a
n
).
10
Niekumata i to bardzo xD :
Cześć
Bo mam taki durny problem xD
2
ALa:
Proszę o pomoc: Długości boków dwóch trójkątów są liczbami naturalnymi, a suma ich obwodów jest równa 10 cm.
0
ALa:
W trójkącie ABC połączono środki boków A
1
,B
1
, c
1
uzasadnij, że trójkąt A
1
B
1
C
1
ma takie same miary kątów jak trójkąt ABC.
3
Paulisia:
Dany jest odcinek A =(−5,−3), B=(7,1) Wyznacz rownanie prostej, w ktorej zawarta jest symetralna tego odcinak. To trzeba pod ten wzor S= xA+ xB / 2 ?
1
Paulisia:
: A i B sa takimi zdarzaniami zawartymi w Ω ze A ⊂ B oraz P(A)=0,3 i P(B)=0,7. Oblicz prawdopodobienstwo roznicy B/A.
4
Tadeusz Rusin:
rysując wykresy funkcji z wartością bezwzględną wszystko się sporwadza do kreślenia czy funkcja jest |f(x)| albo f(|x|) ? czyli czy odbijamy względem osi Ox czy Oy? Nigdy tego nie umiałem
3
anka:
dla jakich x E IR \ {2}, liczby ( x − 2 )
2
, x
2
− 4, 2x
2
+ 9x −2 w podanej kolejności tworzą tworzą ciąg geometrycznych ? Dla znalezionej wartości x wyznacza ciąg jego iloraz.
16
Zuza.:
Wyznacz ciąg arytmetyczny (a
n
)
0
anka:
wyznacz wartość największą i najmniejszą funkcji kwadratowej f(x)=2x
2
−5x+3w przedziale(1,2).
7
asia:
Ile punktów wspólnych ma okrag o równaniu x
2
+ ( y − 3 )
2
= 6 z prostą o równaniu 3x + y − 15 = 0 ?
2
Zuza.:
Oblicz 4a
2
− 6b
4
.
1
ola:
w pudelku sa cztery kartki, na ktorych wypisano liczby; −1,1, 2. 3(na kazdej kartce 1 liczbe) losujey jedna kartke zapisujemy liczbe i zwracamy kartke do pudełka . Nastepnie losujemy drugą
5
TypowaHumanistka.:
Aby otworzyć furtkę, przez którą wchodzi się na teren posesji pana Nowaka, należy na klawiaturze domofonu wybrać czterocyfrowy kod. Syn pana Nowaka dawno nie był u swojego ojca,
2
asia:
ile punktów wspólnych ma okrag o równaniu xA2 + (y − 3) A2 = 6 z prosto o równaniu 3x + y − 15 = 0?
2
Agusia:
W pudełku jest 7 płyt CD włozonych losowo. na trzech z nich znajdują się gry komputerowe. Oblicz prawdopodobieństwoo zdarzenia, że wszystkie płyty z grami komputerowymi znajdują się
5
Zuza.:
Wyznacz ciąg arytmetyczny (a
n
)
5
ceaser I:
1/3 * 27
−
2
* pierwiasek9
4
0
Pawson:
mam jeszcze jedno zadanko z fizy dla chetnych Na Ziemi jablko plywa w wodzie do polowy zanurzone.Na podstawie prawa Archimedesa okresl, jak
2
Patysia:
:::rysunek::: Proszę o podpowiedź, naprowadzenie
3
mariusz:
Julka wymyśliła sensacyjną plotkę , którą w ciągu godziny przekazała dwóm osobom. Jeżeli każda z powiadomionych osób przekaże w ciągu następnej godziny tę plotkę dwóm osobom, które jej
1
aneta:
Zadanko na poziomie studiów: y=2arccos3/x+ln(x2+x)+√(1/3)x−1
5
.:
usuń niewymierność
4
=....
√
3
√
2
+1
2
Inet:
w ciągu geometrycznym drugi wyraz jest równy −2, a trzeci wyraz −18. Wyznacz iloraz tego ciągu
2
awdawdad:
Zaznacz część płaszczyzny, w której zawierają się wykresy funkcji y=ax+b, jezeli a=2 i b>2
6
David:
3
√
2
−1
−
√
2
−2
8
Martaaa:
odległość punktu od prostej Robilismy zadanie na lekcji:
2
Zuza.:
Obicz a
1
0
−b
8
0
Pawson:
Czy jest na sali jakiś fizyk
1
krucz:
Funkcja f(x) = x
2
− a przyjmuje wartości ujemne dla?
1
mike:
Moglby ktos wytlumaczyc jak to ugrysc?
13
mike :
mam jeszcze dwa
3
kindzia:
roziwazniem ukladu rownian {2x−2y=1 jest para liczb
3x+2y=26
0
anka9923:
Powierzchnią boczną stożka po rozwinięciu jest wycinek koła o kącie α i promieniu 15 cm. Podstawę tego stożka można wyciąć z kwadratu o boku 6 cm. Wyznacz największą możliwą miarę
2
KAMILa:
wskaz funkcje kwadratowa, ktorej miejsca zerowe to −2i3
0
aneta:
y=2arccos3/x+ln(x
2
+x)+
√
(1/3)
x
−1
Znaleźć dziedzinę i pochodną, jeśli można to z niewielkim wytłumaczeniem co z czego wynika. Z
2
Emilia:
1.Pokaż za pomocą indukcji matematycznej, że zachodzi:
0
kindzia:
roziwazniem ukladu rownian {2x−2y=1 jest para liczb
3x+2y=26
3
tepy z matmy:
pomoże ktos z tą funkcja odwrtoną do cos
2
x
bardzo proszę o pomoc
2
essh:
niech ktoś na to zerknie proszę
0
kolos:
a
√
a
=
√
a
3
⋀ a=2
√
a
0
łukasz:
naszkicuj w jednym układzie współrzędnych wykresy funkcji f(x)=
2
x
i g(x)=−2.Odczytaj z rysunku dla jakich argumentów funkcja f przyjmuje wartości większe od wartości funkcji g. Ok
0
tepy z matmy:
znajdx funkcje odwrotną do cos
2
x
3
Dawid:
:::rysunek::: Graniastosłup prawidłowy. Oblicz zaznaczone odcinki. Proszę pomóżcie
?
17
ema:
Proszę o pomoc zadanie jest studenckie
0
nicki:
1. Dane są punkty A(−3,1) i B(4,−2) a) Oblicz długość przekątnej kwadratu o boku długości |AB|
5
.:
usuń niewymierność odpowiedz w książce 2(
√
14
√
12
1
ceaser I:
zapisując wyrażenie pierwiastek trzeciego stopnia z 9 * pierwiastek szóstego stopnia z 81 w postaci potegi liczby 3 otrzymamy:
2
Gregory:
8+(9*2)−7+(6+33)*4
1
ola:
Przekątna podstawy prostopadłościanu o długości 4 tworzy z jedną z krawędzi podstawy kąt 30
4
Maxon91:
Pomocy
Zbiornik ma kształt walca z obu stron zakończonego półkulami. Oblicz ile litrów płynu wypełni ten zbiornik, jeśli pole powierzchni całkowitej zbiornika jest równe 3 π m
2
, a
1
ola:
Promień okręgu opisanego na podstawie graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 6. Wysokość tego graniastosłupa wynosi 7. Oblicz jego objętość.
2
Agusia:
Oblicz najmniejszą i największą wartość funkcjii kwadratowej: f(x)= − (x+1)(x−2)
0
Emilia:
Oblicz NWD(375,105)
1
lenul:
Kąt ostry równoległoboku ma miarę 60 stopni. Stosunek kwadratów długości przekątnych jest równy
1
. Wykaż, że ten równoległobok jest rombem.
3
2
Agusia:
Oblicz cosinus kąta między przekątną sześcianu a jego płaszczyzną podstawy
6
bart:
Rzucamy dwa razy kostka do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że w drugim rzucie wypadnie parzysta liczba oczek.
10
piotr:
Wyznaczyc extreme funkcji i przedziały monotonicznosci f(x)=x/1−x
2
2
łukasz:
Losujemy jedną liczbe spośród liczb czterocyfrowych, w ktorych zapisie użyto cyfr: 1,2,3,4 i cyfry te sie nei powtarzają. oblicz prawdopodobienstwo , ze to bedzie liczba parzysta
5
wx99:
ax + b
Funkcja f(x)=
jest monotoniczna w przedziałach (−
∞
, 3), (3, +
∞
).
x+c
Zbiorem wartości funkcji f jest zbiór
R
\ {2} a jej miejscem zerowym jest liczba (−2, 5).
2
Dead:
Witam kurde nie ogarniam zbytnio wyznaczania tych asymptot szukalem na necie i wszedzie tak jakos niezrozumiale dla mnie to jest napisane
6
piotr:
Jak wyznaczyc extreme funkcji i przedziały monotonicznosci f(x)=x
3
−4x
4
+4x+2
6
Klaudia:
Wykaz, ze podane rownania maja dokladnie jedno rozwiazanie we wskazanym przedziale
3
Zuzka:
Mam wyznaczyć wartość parametrów a i b, by funkcja była różniczkowalna w R. Nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć?
10
.:
jak pozbyć się z czegoś takiego niewymiernośći, na forum tutejszym szukałem podobnego przykładu ale nie znalazłem .Odpowiedz w książce to 2−
√
3
1
raczek:
Chciałbym się dowiedzieć, czy rozwiązanie tej nierówności:
3
teza:
Suma pierwszego i trzeciego wyrazu ciągu geometrycznego (an) wynosi 20. Znajdź wzór ogólny ciągu arytmetycznego (bn) takiego, że b1 = a1, b2 = a2, b5 = a3
4
Jagoda:
wartoscia liczbowa wyrazenia
3
√
−1
11
16
*
3
√
2
jest: a)
3
2
9
aga:
Wyznacz asymptoty funkcji f(x)=x
2
/x
2
+1
0
lucyfer:
Losujemy liczbę ze zbioru {1,2,3...,100}, a następnie liczbę ze zbioru {2,3,4,5}. Obliczyć prawdopodobieństwo, że pierwsza z wylosowanych liczb jest podzielna przez drugą.
5
Marek:
Mógłby mi ktoś sprawdzić?
10
pit:
obl granice
8
mariusz:
Liczby 1, 5x−3, 32 są odpowiednio drugim trzecim i siódmym wyrazem ciągu geometrycznego. Wyznacz x.
3
Marek:
Wyznacz dziedzinę funkcji
2
vr:
Jak znaleźć odległość punktu od płaszczyzny, odległość prostej od płaszczyzny, odległość płaszczyzny od płaszczyzny, prostej od prostej i odległość punktu od prostej?
1
Fazer:
Gdzie jest błąd? Znaki przy pierwiastkach powinny wyjść odwrotnie...
2
azia:
dany jest trójkąt ABC,gdzie: A=(−3,0)B=(0,6)C=(2,−1)
9
smutna:
Suma długości wszystkich krawedzi ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 54 cm. Wiedząc,że krawędz boczna tego ostrosłupa jest dwa razy dłuża od krawędzi podstawy ostrosłupa,
11
anulka:
Eto...pomóż ,proszę
mogłabyś mi wyjaśnić,skąd w tym zadaniu wzięło się 6xy+6xz+6yz?
1
mariusz:
Julka wymyśliła sensacyjną plotkę , którą w ciągu godziny przekazała dwóm osobom. Jeżeli każda z powiadomionych osób przekaże w ciągu następnej godziny tę plotkę dwóm osobom, które jej
2
ancymon:
Trygonometria
7
Edyta:
liczba takich punktów (a, b) należących do wykresu funkcji f(x)=7/x, że a=b jest równa
4
mariusz:
Dla jakich wartości x liczby: 2x−1, 6x+5, 18x−4 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego?
2
Patryks:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m,dla których prosta l o równaniu y=mx+2 ma z okręgiem o równaniu x
2
+6x+y
2
=7 dwa punkty wspólne.
1
Paula:
w(x)= 2x
3
−7x
2
+ 8x−28 Oblicz pierwiastki,wielomianu. Wyszlo mi Tak...W(x)=(2x−7)(x−2)(x+2) ok?
3
czekolada:
dane sa zbiory A{(x,y):x ∊R i y∊R i x+y−2≤0}, B={(x,y):x∊R i y∊R i x
2
+y
2
−2mx+2y+m
2
−1=0}. wyznacz te wartosci parametru m ∊R,dla których zbior A czesc wspolna B jest jednopunktowy.
14
martaaa:
Oblicz granice lim (dazacy do zera , czyli pod lim jest x−>0) w liczniku 1 − cos 4x w mianowniku e do potegi −4x + 4 e
2
−5
8
wercia18:
Podaj S i r jeśli dany jest okrąg x
2
+ y
2
+ 4x −6y−221 = 0
3
Agula:
Bardzo Proszę Pomóżcie
Wyznacz wzór funkcji liniowej f, wiedząc, że
4
patrycja :(((:
zbadaj monotoność ciągu
1
peper:
lim x→
∞
cosx −1
xsinx
1
zaq:
Proszę pomóżcie! rozwiąż graficznie nierówność 2
x−2
−3≥−1
5
ancymon:
Uzasanij, że dla każdego x ∊ R
+
funkcja:
38
motka54:
trzeba zbadać monotoniczność funkcji i wyznaczyc ekstrema lokalne moze ktoś pomoc boo niewiem zabardzo o co w tym chodzi
9
Agula:
Proszę Pomóżcie Mi, nie wiem jak to zrobić
:( Wyznacz wzór funkcji liniowej f, wiedząc, że f(−4) = −12 i F(x) < 0 ⇔ x∊ (−
∞
, 2 )
20
wojti:
W ciągu jednej godziny motorówka pokonała dystans 10km z prądem rzeki i 12 km pod prąd ,przy stałej prędkosci prądu rzeki 6km/h. Oblicz prędkosc tej motorówki. Nie wiem, probuje i nic,
1
wojti:
W ciągu jednej godziny motorówka pokonała dystans 10km z prądem rzeki i 12 km pod prąd ,przy stałej prędkosci prądu rzeki 6km/h. Oblicz prędkosc tej motorówki. Nie wiem, probuje i nic,
3
Patryks:
Ze zbioru Z={1,2,3,...,2n},gdzie n \in N+,wylosowano 2 liczby.Zdarzenie A,oznacza,że suma wylosowanych liczb jest liczbą parzystą.Oblicz,dla jakiej wartości n prawdopodobieństwo
6
Pauliśia:
Koszt wynajecia autokaru na wycieczke klasowa wynosil 1500 zl. Pieciu uczniow nie pojechalo na wycieczke i wtedy kazdy z pozostalych uczniow musial zaplacic o 10 zl. wiecej. Oblicz ilu
2
Piotrek:
Czy figura do której nie należy jej obwód ma określone pole powierzchni?
19
Marta:
:::rysunek::: Przekątna prostopadłościanu ma długośc 11 i tworzy z podstawą kąt 30st. Oblicz objetosc
1
azia:
Proszę o pomoc
! dany jest trójkąt ABC,gdzie:
1
Magda:
w Gdańsku kilogram truskawek kosztuje 4 zł, a w Płocku 2,50zł. o ile Cena truskawek w Gdańsku jest wyższa od ceny truskawek w Płocku?
7
lena:
Proszę o pomoc:
55
Wiki:
w rozwiazaniu zadania :
http://matematyka.pisz.pl/forum/80386.html
1
Madziaaa:
Rozwiąż nierówność.
3
Marcepan:
zad.1 Oblicz równanie
1
adam:
x
−
3
2
=
√
2
4
4
wera:
:::rysunek::: Dany jest trójkąt równoramienny o podstawie 16 i ramionach 17. oblicz objętość i pole całkowite
4
Pauliśia:
Pole powierzchni stozka jest cztery razy wieksze od pola podstawy. Obwod przekroju osiowego stozka jest rowny 30. Oblicz objetosc stozka. Pliss...Geonetria:(
1
Agula:
Bardzo Proszę o pomoc
Wykaż, ze funkcja liniowa y = −4
√
3
x + 8 jest malejąca w zbiorze R
4
Andrzej:
Prośba o pomoc
Obliczyc pochodna funkcji:
1
jagna:
Dany jest odcinek A =(−5,−3), B=(7,1) Wyznacz rownanie prostej, w ktorej zawarta jest symetralna tego odcinak. To trzeba pod ten wzor S= x
A
+ x
B
/ 2 ?
3
icps:
jeśli wysokość trójkąta opuszczona na bok a=12 jest równa 4, to wysokość poprowadzona do boku b=6 jest równa?
0
adam:
treść zadania rozwiąż równanie i nierówność potegową
3
x
−
=
1
8
4
9
Jagna:
Wykaz, ze log
7
5= log
49
25
5
Pauliśia:
Rozwiazaniam rownania x2+bx+c=0 sa liczby 8 i −3. Wyznacz parametry b,c. B wyszlo Mi 11, podstawilam najpierw 8 a potem −3 pod z i rownania obliczylam ale jak c?
5
123:
Miara Jaka Miare ma kat BDC i dlaczego? http://i52.tinypic.com/a3l14z.jpg
5
Pauliśia:
Z urny w ktorej jest 6 kul czarnych i 4 zolte, wyjeto dwa razy po jednej kuli ze zwracaniem. oblicz prawdopodobienstwo ze wyjeto kule jednakowych kolorow
1
Kamila:
Zbadaj położenie prostej k i okręgu o
5
Paula:
Skroc ulamek x
2
+4x+4/ x
2
−4 i ja liczik rozbilam czyli (x−2)(x+2) a mianownik obliczylam Δ i chcialm sie zapytac czy ok ?
5
BunchyLeek:
:::rysunek::: 12345612345
1
jot:
log
25
5 takie łatwe a nieumiem.... może ktoś pomoże
3
Paula:
Boki trojkata prostokatnego maja dlugosc 10,24,26. Oblicz dlgosc wysokosci opuszczonej na przeciwprostokatna.
13
algerba:
Wyznaczyc wszystkie wartosci parametru q ∊ R, dla ktrorych ponizszy uklad rownan liniowych jest ukladem Cramera:
2
zaq:
1
1
jak (
) do potęgi −
zapisać w postaci potęgi o podstawie 2
4
4
5
asasdsd:
Oblicz pole i obwód kołą którego średnicą jest odcinek o początku A(3,−2) i końcu b(−4,5) Mam problem z tym zadaniem,najpierw chce policzyć długośc odcinka AB(średnicę)
3
KAMIL:
ktos pomorze?
1
Bananowa:
1. Na bardzo gładkim lodzie stał łyżwiarz trzymając piłkę lekarską o masie 5kg. w pewnej chwili
2
KAMIL:
najmniejszą liczbą spełniajacą rownianie x3+3x2−x−3=0 jest
14
qweqwe:
Witam możecie sprawdzić czy dobrze zrobiłem te zadanie?
6
Szpaczek:
Wykaż, że: jeśli (a−b)
2
+ (b−c)
2
+ (c−a)
2
= (a+b−2c)
2
+ (b+c−2a)
2